Er komt geen extra onderzoeksgeld voor de rekenkamer van Stadskanaal. De commissie zal onderzoeken naar het functioneren van de gemeente moeten schrappen of uitstellen, besloot de gemeenteraad maandagavond.

Stadskanaal zit op zwart zaad. Daardoor zal een verruiming van het budget met enkele duizenden euro’s goedgekeurd moeten worden door de provincie. De raadsleden hadden er geen vertrouwen in dat dit zou gebeuren.

De onafhankelijke rekenkamer doet onderzoek naar hoe efficiënt de gemeente werkt. Jaarlijks krijgt de organisatie daar 35.000 euro voor. Als de vaste lasten van het secretariaat en de presentiegelden betaald zijn, blijft er nog een onderzoeksbudget van 12.000 euro over.

Onderzoek sociaal domein

Van dat geld is nog 9000 euro nodig om een al lopend, uitbesteed onderzoek af te ronden. Dat gaat over hoe en in welke mate inwoners van de gemeente toegang vinden tot sociale voorzieningen als thuiszorg en jeugdhulp.

Daarmee rest een bedrag van 3000 euro. Met dat geld kan de rekenkamer alleen nog een vooronderzoek of klein onderzoek doen. De ambitie om per jaar één groot onderzoek te doen en twee kleinere ‘quick scans’ kan dus alleen met extra geld. ,,Anders gaan we fors over ons budget heen,’’ waarschuwde de voorzitter van de commissie, Rom Afman.

‘Tering naar de nering’

Hoewel de raad tevreden was over de kwaliteit van eerdere onderzoeken, komt er geen extra geld. ,,Budget is een moeilijk onderwerp. We kunnen niet ettelijke duizenden euro’s vrijmaken’’, zei Erik Bieze van Gemeentebelangen Stadskanaal. Daarin vond hij de meerderheid van de raad. Volgens fractievoorzitter van het CDA Aike Maarsingh moet de rekenkamer ‘de tering naar de nering’ zetten. De politicus heeft liever dat er een ‘onderschrijving’ dan overschrijving is.

De voorzitter van de rekenkamer beloofde het onderzoek naar de sociale voorzieningen in ieder geval af te ronden. Daarnaast komt er een voorstel voor onderzoek naar wat dit jaar met het resterende geld gedaan kan worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen