Geen hoogbouw in Groningse Haddingestraat

Bewoners van het Juffer Margaretha Gasthuis in de Haddingestraat juichen. De streep door de bouw van een 12,5 meter hoge muur naast hun huizen blijft staan.

Terecht

Dat heeft de rechter bepaald. Kamerverhuurder Wim Bulten wil achter het pand aan de Haddingestraat 17 een complex bouwen van zo’n 12,5 meter hoog. Het zou voor de naastgelegen bewoners in het gasthuis betekenen dat op 1 meter afstand van de erfgrens een hoge wand komt te staan. De bewoners kwamen fel in verzet.

De bezwaarschriftencommissie gaf ze eerder al gelijk en de gemeente Groningen trok daarom de vergunning voor de bouw in. Bulten was daar niet blij mee en stapte naar de rechter. Die heeft nu gezegd dat het terecht is dat de vergunning werd ingetrokken.

Hoe het verder gaat is afwachten. Tegen de uitspraak is hoger beroep mogelijk. De verhuurder dient mogelijk een nieuw plan in.

Nieuw bestemmingsplan

Het wordt wel steeds moeilijker toestemming te krijgen voor de bouw van een hoog pand, omdat er inmiddels een nieuw bestemmingsplan van kracht is. Daarin staat dat bebouwing niet meer zo hoog mag zijn als in het oude plan het geval was.

Opgelucht

Bewoners van het gasthuis zijn opgelucht. Al zijn ze er niet helemaal gerust op dat er niets gebouwd wordt. De bewoners houden hun hart vast, omdat een groot deel van het daglicht zou verdwijnen als er een hoge muur verschijnt.

Bulten is een van de grootste kamerverhuurders in de stad Groningen. Op meerdere plekken in de binnenstad bouwde hij complexen die vergelijkbaar zijn met die in het plan van de Haddingestraat. Het zijn met metaal omklede gebouwen, soms gebouwd bovenop een bestaand, oud pand.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.