De exploitanten van de drie dorpshuizen in Pekela krijgen binnenkort advies van de gemeente hoe om te gaan met aanmeldingen voor verjaardagspartijtjes.

Burgemeester Jaap Kuin heeft dat aangekondigd in reactie op een zaterdag gehouden neonaziconcert in dorpshuis De Kiepe in Nieuwe Pekela. ,,We willen dit soort optredens niet in Pekela. Zaterdag niet, nu niet en nooit niet.”

Aan het concert in De Kiepe zouden vier extreemrechtse bands deelnemen. De bands hadden eerst een locatie in Noord-West-Duitsland op het oog, maar de Duitse politie had al snel in de gaten dat de bands naar Oost-Groningen zouden uitwijken. ,,Wij zijn door de Duitse politie getipt”, zegt Kuin. ,,Daarna hebben we poolshoogte genomen in De Kiepe en geconstateerd dat het niet pluis was. In overleg met de politie is besloten het concert af te breken.”

Volgens de Duitse politie kwamen de bands uit Leipzig (Thematik 25), Magdenburg (Mortuary), België (Les Eburons) en Groningen (Blindfolded). De bands zijn in Duitsland verboden.

Geen vergunning
In Pekela werd een streep door het concert gezet, omdat er geen vergunning voor was aangevraagd. ,,Iemand had zich bij de beheerder gemeld onder het mom dat er een verjaardagsfeest gehouden zou worden. Dat bleek dus niet het geval.”

Kuin zegt dat de beheerder naïviteit kan worden verweten. ,,Ze had kunnen weten dat dit niet pluis is. Deze week hebben we een gesprek met de beheerder, want dit mag nooit meer gebeuren.”

Het is daarom dat Kuin binnenkort met een aantal aanbevelingen komt, hoe te reageren op boekingen. ,,We willen geen convenant of zo, maar het helpt als beheerders doorvragen. Was dat hier gebeurd dan had dit concert niet plaatsgevonden.”

Volgens Kuin is de boeking bij De Kiepe gedaan door een Nederlander. De burgemeester sluit niet uit dat het om een Pekelder gaat. ,,Zodra we weten wie de boeking heeft gedaan, gaan we daar uiteraard ook mee om tafel.” De gemeente Pekela heeft gisteren justitie op de hoogte gebracht van het voorval.

Blick nach rechts
Of politie zaken in beslag heeft genomen weet Kuin niet. ,,Tijdens en na het optreden is er in en rondom Pekela door de politie gecontroleerd. ,,Er waren namelijk veel auto’s met Belgische, Duitse en Franse nummerborden.”

Op het moment dat het concert werd afgeblazen waren ongeveer zeventig mensen in de zaal van het dorpshuis aanwezig. ,,Het concert is zonder problemen afgebroken en iedereen is rustig naar huis gegaan”, zegt Kuin.

De Duitse politie kwam de bands op het spoor dankzij een tip van de Duitse website ‘Blick nach rechts’, een site, gelieerd aan de SPD.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen