Geen plek voor nieuwe ligplaatsen Groningen, zeggen omwonenden

Het idee van de gemeente Groningen om woonschepen een plek te geven in het Eemskanaal, krijgt geen groots onthaal.

Drie groepen omwonenden aan het Eemskanaal en de Kaai trekken aan de bel over de mogelijke komst van vaste ligplaatsen. Nu ze op tekening van de noordzijde zijn verhuisd naar de zuidkant is dat niet anders. De plannen staan in de watervisie die de lokale politiek vandaag bespreekt.

Vooral huisbewoners aan de zuidkant van het kanaal (Kop van Oost en Eemskwartier) kijken er met belangstelling naar uit. Ze zijn bang dat de gemeente de komende jaren acht woonarken uit de Diepenring naar het Eemskanaal ‘afscheept’. Terwijl zij bij de koop uitgingen van blijvend vrij uitzicht. Ze zijn ‘onthutst’ dat er niet met hen is overlegd. En verbaasd dat de stad wel ligplaatsen uit de hoge hoed tovert terwijl er nooit is gereageerd op het verzoek de kade van stelconplaten mooier en veiliger in te richten.

We willen de dynamiek van het water niet kwijt

,,We hebben omze woningen gekocht vanwege het gezellige uitzicht op het water. De dynamiek van passerende boten, aan- en afmerende historische schepen, beroepsvaart en hotelboten willen we niet inleveren voor een permanente blik op vaste woonschepen. Dat is een aanslag op onze woonkwaliteit’’, zegt een van de bewoners, Anjo van Apeldoorn.

In hun bezwaarschrift merken bewoners op dat in de Eemskanaalzone tot dusver op geen enkele manier rekening is gehouden met woonboten. ,,Er zijn geen nutsoorzieningen en geen stallingsruimtes of autowegen. Hun komst is een aanslag op de openbare ruimte.’’ Ze zijn bang voor geluidsoverlast (klussers) en stank (houtkachels).

Nautische bezwaren

De kritiek van omwonenden heeft deels ook een nautische achtergrond. Volgens hen is het kanaal veel te smal voor vaste ligplaatsen. Als die er toch komen, is er bijvoorbeeld tijdens Eurosonic Noorderslag geen ruimte meer voor hotelschepen. De organisatie van het festival heeft volgens bewoners ook bezwaar gemaakt, net als Groninger beroepsschippers, scheepvaartorganisatie Schuttevaer en het Watersportverbond.

Volgens de watervisie zouden er dit jaar zes ligplaatsen bijkomen in het Hoendiep en later nog eens 25à 35 in Meerstad en bij het voormalige Suikerfabrieksterrein. In Groningen zijn ruim 500 ligplaatsen, inclusief 60 in de Noorderhaven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.