'Geen proefboringen Blijham'

Gedeputeerde Staten van Groningen moeten alles doen om de NAM af te houden van proefboringen naar gas bij Blijham.

Zolang er onduidelijkheid is over de kans op bevingen en de veiligheid van inwoners moet worden afgezien van de in juli geplande boringen. Dat stelde woensdagavond een deel van de fracties in Provinciale Staten. Een meerderheid is zeer kritisch en bezorgd over de activiteiten van de NAM bij het Oost-Groningse dorp.

Marja Bos van actiegroep 'Nee NAM niet boren in Blijham', en de Partij voor de Dieren schermden met gegevens van TNO die tijdens een vertrouwelijke bijeenkomst waar de NAM aanwezig was, zouden zijn verstrekt. Daar werd duidelijk gemaakt dat er 19 procent kans is op een beving van 3,9 op de Schaal van Richter.

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) zei die gegevens niet te kennen. ,,De NAM heeft op zijn zachtst gezegd geen goede reputatie, maar een nuancering is wellicht op zijn plaats. Het gaat niet om boringen in het Groningenveld, maar om activiteiten in een kleiner veld. Uit cijfers blijkt dat daar geen zware bevingen plaats hebben.''

Eikenaar beloofde zich nader te zullen verdiepen in de proefboringen. ,,We zullen ernaar kijken en daarna beoordelen.'' Statenlid Bram Schmaal (Groninger Belang) vindt dat te mager. ,,Hoezo bekijken? De oproep die hier in de Staten wordt gedaan is toch duidelijk?'' Bos die ook raadslid is in de gemeente Bellingwedde, kondigde protestacties aan in Blijham.

Volgens GroenLinks, SP, PvdA, PVV en ChristenUnie en Partij voor de Dieren kan het niet zo zijn dat de NAM de winning in het Groningenveld terugschroeft en ergens anders in de provincie mogelijkheden voor gaswinning onderzoekt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.