Geen straf voor gewelddadige ex-patiënt Van Mesdagkliniek

Een 30-jarige ex-patiënt van de Van Mesdagkliniek in Groningen heeft zich schuldig gemaakt aan pogingen tot zware mishandeling, maar krijgt daarvoor geen straf. De rechtbank verwacht dat de man nog vele jaren in een tbs-kliniek zal verblijven. Nu een straf opleggen heeft geen toegevoegde waarde, aldus de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie had een jaar voorwaardelijke celstraf geëist. Dit om de ernst te benadrukken.

Overplaatsing afdwingen

In november 2016 sloeg de man een activiteitenbegeleider met een houten blok hard op het hoofd. Twee medepatiënten kregen klappen. De verdachte wilde worden overgeplaatst en hoopte die op deze manier af te dwingen. In de Van Mesdag voelde hij zich niet veilig en ook niet gehoord. Kort voor de geweldsuitbarsting had hij cocaïne gebruikt.

Behandeling stilgelegd

Met advocaat Job Knoester is de rechtbank van mening dat het Openbaar Ministerie de strafzaak te lang op de plank heeft laten liggen. Dat is ten nadele van de verdachte geweest omdat zijn behandeling zo goed als was stilgelegd. De man kreeg in 2011 de tbs-maatregel opgelegd wegens geweldsmisrijven.

De verdachte verblijft inmiddels in een andere tbs-kliniek.  De activiteitenbegeleider heeft de Van Mesdagkliniek aansprakelijk gesteld. Tussen hem en de kliniek loopt een civiele procedure.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.