Geen televisie, geen radio en geen wifi

Burgemeester Pieter Smit en zijn vrouw hebben als eersten overnacht in een van de trekkershutten in de Carel Coenraadpolder. Ze genoten van de rust.

Trekkershutten worden ze genoemd. Nou, noem het qua buitenkant maar designer-trekkershutten, de vier overnachtingsmogelijkheden die sinds kort bij het Ambonezenbosje in de Carel Coenraadpolder aan de Dollarddijk in Finsterwolde staan. Een beetje architect zou zich niet schamen voor het strakke ontwerp. In de nacht van vrijdag op zaterdag hadden burgemeester Pieter Smit van Oldambt en zijn vrouw de eer om als eerste gasten te overnachten in een van de vier hutten.

Het mag geen verrassing zijn, het nachtje in de stikdonkere polder beviel het burgemeesterspaar uitstekend. ,,Het zijn keurige hutten in een rustieke, bijzondere omgeving”, oordeelt Smit zaterdagochtend. Hij en zijn vrouw werden gewekt met een ontbijtje, aangeboden door directeur Marco Glastra van Het Groninger Landschap. Deze instantie beheert de vier onderkomens.

Spartaans

Hoewel de buitenkant luxe doet vermoeden, noemt Smit het verblijf toch spartaans. Hugo Dokter van Het Groninger Landschap beaamt dat. ,,Televisie en radio zijn er niet, en ook geen wifi.” Het moet de gasten ook niet te gemakkelijk worden gemaakt, legt Dokter uit. ,,Het zijn trekkershutten, voor passanten. Je verblijft er een nacht of twee en dan trek je verder.”

De trekkershutten plus een sanitairgebouw zijn geplaatst als onderdeel van het Waddenfondsproject Kiek over Diek. Vier kustgemeenten, Oldambt, Delfzijl, Eemsmond en De Marne, willen meer mensen naar het onbekende landschap aan de dijk trekken. Globaal gaat het om een 90 kilometer lange route tussen Nieuwe Statenzijl en Lauwersoog. Gemikt wordt op wandelaars en fietsers. De internationale Dollardfietsroute ligt langs de nieuwe recreatievoorziening.

Heerlijke rust

Smit en zijn echtgenote hebben zich in het huisje geen moment verveeld. Vrijdagavond hebben ze nog even boven aan de dijk gestaan. ,,Heerlijk, die rust.” Smit heeft Het Groninger Landschap de suggestie gedaan de bijzondere historie van de plek beter kenbaar te maken aan de bezoekers. De Carel Coenraadpolder is in 1924 in gebruik genomen en werd bewoond door boeren. Jaren later werden er barakken neergezet voor een werkverschaffingsproject. In de oorlog maakten de Duitsers gebruik van de barakken. Na de bevrijding werden er NSB’ers gevangen gehouden. In de herfst van 1953 namen meer dan driehonderd Ambonezen er hun intrek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.