In de herfstvakantie en de meivakantie rijden er bussen in plaats van treinen tussen Groningen en Leeuwarden.

Geen treinen tussen Groningen-Assen en Groningen-Winschoten, maar wel een hele touringcar voor jezelf

In de herfstvakantie en de meivakantie rijden er bussen in plaats van treinen tussen Groningen en Leeuwarden. Foto Peter Wassing

De reizigers en vervoerders zijn het erover eens: de eerste dag zonder treinen naar Assen en Veendam, Winschoten en Weener vanuit Groningen verliep rustig.

Op het Hoofdstation in Groningen komen lege bussen aanrijden. Daar zouden reizigers vanuit Assen, Veendam, Winschoten of Weener in moeten zitten, maar die zijn er niet altijd. Dat het volop zomervakantie is, valt te merken op het station. Tot er ineens een bus aankomt vol vakantiegangers die hun koffers uit de laadruimte van de bussen halen.

Helperzoomtunnel

Dat het verder zo rustig is, is ook de reden waarom er juist vanaf vandaag een week lang geen treinen tussen Groningen en Assen en tussen Groningen en Veendam, Winschoten en Weener rijden. Dat die niet rijden, komt door de plaatsing van de Helperzoomtunnel. ,,ProRail en in dit geval ook de gemeente plannen de werkzaamheden. Die hebben we het liefste dan ook in deze periode. Alle scholieren zijn vrij en veel mensen hebben vakantie, waardoor er minder forenzen zijn’’, zegt woordvoerder Anita Boonstra van NS.

Geen problemen

Doordat het zo rustig was, verliep de eerste dag zonder treinen dan ook zonder problemen, zeggen de woordvoerders van Arriva en NS. ,,De stewards zijn geen problemen tegengekomen en we verwachten dan ook dat het de komende dagen goed blijft gaan’’, aldus Tamara Vannuys van Arriva.

Ook al is er voor de meeste mensen even geen werk of studie, er zijn nog genoeg andere redenen om de trein te pakken. Merit Sinnema (23) komt net uit de bus vanuit Assen stappen. ,,Ik ben bij mijn ouders geweest, die in Hoogeveen wonen. Tot aan Assen kon ik met de trein. Daarna kon ik zo in de bus stappen, dus zoveel extra tijd kost het niet. Morgen ga ik weer terug naar Hoogeveen. Dan moet ik opnieuw een stukje met de bus. Ik vind het niet zo erg.’’

Planning

De lege touringcars op het Hoofdstation zijn misschien een gek gezicht, maar dat ze toch rijden heeft een reden. ,,Het kan inderdaad zo zijn dat je een lege bus ziet. Als er niemand in de bus van Assen naar Groningen zit, moet die toch rijden. Hij is ingepland en moet wel terugrijden. In Groningen kunnen dan weer mensen instappen’’, legt Boonstra uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu