Bijna alle provinciale fietspaden in Groningen krijgen zo snel mogelijk duidelijker strepen. De provincie wil zo iets doen aan het toenemende aantal eenzijdige fietsongelukken buiten de bebouwde kom.

Extra markeringen op fietspaden -langs de kanten en bij tweerichtingsfietspaden ook in het midden- moet ongelukken voorkomen, melden Gedeputeerde Staten op vragen van statenlid Melissa van Hoorn (GroenLinks). De strepen worden in de eerste helft van volgend jaar getrokken, tenzij er voor 2024 groot onderhoud aan een fietspad is gepland. Dan wordt het werk gecombineerd.

Van Hoorn wilde weten wat de provincie doet tegen fietsongelukken in het donker. Uit het antwoord blijkt dat fietsers niet op extra verlichting hoeven te rekenen. ,,Duisternis is een kernkarakteristiek van de provincie en daarom willen we onze fietspaden in principe niet verlichten, met uitzondering van kruispunten en eventueel scherpe bochten.’’

Geen reflectie

Reflecterende stroken op het fietspad of de oversteekplaats komen er niet. Drie oversteekplaatsen bij Blijham, Noordhorn en Zoutkamp werden in 2017 bij wijze van proef voorzien van lichtgevende markeringsstrepen en een reflecterende deklaag die oplicht als auto- of fietslichten erop schijnen. De provincie had er een primeur mee: automobilisten weren gewaarschuwd door ledlampjes als er een fietser overheen reed.

Volgens GS zitten reflecterende stroken er niet meer in vanwege nieuwe landelijke aanbevelingen. De provincie steekt de komende jaren 2,2 miljoen euro in het veiliger maken van 15 oversteekplaatsen, door de bouw van een middengeleider of rotonde. Dat gebeurt deels bij gepland onderhoud, deels op basis van intensiteit en snelheid van het autoverkeer en het aantal overstekende fietsers.

De provincie hoeft niet in te grijpen op extra drukke fietspaden, nu er vanwege de coronacrisis meer wordt gefietst. ,,Op provinciale fietspaden zijn geen knelpunten die aangepast moeten worden naar aanleiding van Covid19. Drukke locaties liggen veelal binnen de bebouwde kom. We hebben gemeenten gewezen op subsidiemogelijkheden voor dat soort maatregelen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen