Geen vredesduif naar winkeliers Paddepoel

Groningen Winkeliers in winkelcentrum Paddepoel moeten zelf maar uitvechten wie wél en wie niet tijdens koopzondag open is. Het college grijpt voorlopig niet in.

Mag een winkeliersvereniging een ondernemer verplichten op straffe van 500 euro boete op koopzondag open te zijn? Deze vraag stond woensdagavond centraal tijdens de raadsvergadering.

De winkeliersvereniging beboet ondernemers die de deuren niet openen. Er worden uitzonderingen gemaakt, maar niet voor iedereen. Een aantal ondernemers weigert, mede uit kostenoverwegingen, op zondag open te zijn. De boetes zorgen tot in Den Haag voor opgetrokken wenkbrauwen. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het onwenselijk dat ondernemers verplicht worden op zondag open te gaan.

Raadslid Anne Kuik (CDA) wil dat het college ingrijpt en verweet wethouder Joost van Keulen (VVD) dat hij nog steeds geen contact met de winkeliers heeft opgenomen. Ze diende twee moties in: eentje waarin ze het college opriep met de ondernemers in gesprek te gaan. Een ander waarbij de winkeliersvereniging er fijntjes op wordt gewezen ‘dat vrije keuze in de gemeente Groningen een groot goed is’ en dat de gemeente de mogelijkheid heeft de koopzondag voor winkelcentrum Paddepoel te schrappen. Dit was vooral als stok achter de deur bedoeld.

De laatste motie werd door oppositiepartijen SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Stadspartij, Student en Stad en 100% Groningen gesteund, maar kreeg net als de eerste motie geen meerderheid.

Van Keulen legde uit dat de betrokken ondernemers met elkaar in gesprek zijn. ,,Ze willen tijd en rust om er samen uit te komen.’’ Hij is bereid als vredesambassadeur op te treden als dat niet lukt.

.von.hebel@dvhn.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.