Geestelijk moeder afschaffen zomer- en wintertijd: 'De Europese Commissie had één tijd moeten voorstellen'

EU-parlementariër Annie Schreijer Pierik reageert verheugd op de uitkomst van de enquête van deze krant.

Geestelijk moeder achter de discussie over het afschaffen van de zomer- en wintertijd is EU-parlementariër Annie Schreijer Pierik (CDA). In 2015 pleitte ze voor afschaffing van de zomertijd en kreeg het onderwerp op de agenda. Ze reageert verheugd op de uitkomst van de enquête van deze krant onder ruim zevenduizend noorderlingen.

„Ik ben heel blij dat 7 op de 10 Noorderlingen af willen van het klokverzetten”, zegt Schreijer Pierik. „Als mensen naar de VS of Azië vliegen met een groot tijdsverschil, kiezen ze zelf voor deze andere tijd. Maar ik vind dat we het niet kunnen maken om nog langer iedereen onnodig twee keer per jaar te dwingen zich aan te passen aan een nieuwe tijd.”

'Dat is 16 procent te veel'

Vooral ouderen en hartpatiënten hebben last van het verzetten van de klok, zegt Schreijer Pierik. „Uit de enquête blijkt dat 16 procent van de ondervraagden veel last heeft van de overgang naar de zomertijd. Ik vind dat 16 procent te veel: we moeten deze mensen helpen en snel stoppen met deze overbodige klokverzet-plicht.”

Welke tijd het uiteindelijk wordt, maakt Schreijer Pierik niet uit. „Dat laat ik graag over aan experts als chronobiologen en verkeerswetenschappers.”

Politieke moed ontbreekt

Ze heeft kritiek op de Europese Commissie. „Die had de politieke moed moeten hebben om één tijd voor te stellen voor de hele EU. Dat elk land het nu zelf maar moet uitzoeken is vreemd en on-Europees. Maar ik heb goede hoop dat we geen lappendeken van tijden krijgen, maar dat er zones of groepen van landen met dezelfde tijd komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu