De vlag kon uit, de taart op tafel. Eindelijk, eindelijk, hadden ze een huis gekocht. Niels Nieland (23) en Alexandra Mes (29) waren dolgelukkig met hun nieuwe woning in Groningen. Tot een dag later de telefoon ging. De makelaar: ‘Helaas ben je alsnog overboden.’ Weg droomhuis.

Meerdere huizen hadden ze al bekeken. Maar deze keer was het raak: een eengezinswoning in de wijk De Hoogte, van alle gemakken voorzien, gebouwd in 2012, 137 vierkante meter groot en met zes kamers.

Niels Nieland en Alexandra Mes weten dat er meer kapers op de kust zijn als ze de woning bezichtigen. Het huis heeft een zogeheten ‘vanaf-prijs’. Bieden kan vanaf 235.000 euro. Ze komen met een bod van 262.500 euro en die avond gaat de telefoon. Het is makelaar Jacco van der Houwen van het gelijknamige kantoor uit Groningen. Hij komt met een tegenbod. Het stel moet even nadenken, maar belt al gauw terug en gaat akkoord voor 279.000 euro.

Gefeliciteerd! Of toch niet?

Nieland: „Hij feliciteerde ons en we moesten zo snel mogelijk alles opsturen.” Het stel valt elkaar in de armen van geluk.

Maar een dag later gaat de telefoon weer en is alle feestvreugde in een klap verdwenen. Van der Houwen weer: iemand anders heeft een hoger bod gedaan en de verkopers gaan met die partij in zee.

Kan dit zomaar? Blijkbaar. Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig bij het kopen van een horloge, televisie of auto. Maar niet bij een woning. Het is een totale verrassing voor Nieland en Mes.

En ze zijn niet de enigen, stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Want veel mensen kennen deze regel niet. „Pas als het op schrift staat, met handtekeningen, is het rechtsgeldig”, legt Hans André de la Porte van VEH uit. „Juist om welles-nietes te voorkomen is dit schriftelijkheidsvereiste ooit bedacht.”

‘Dit is zeer onwenselijk’

De gang van zaken is dus niet bij wet verboden. Maar of het netjes is? VEH is daar duidelijk over. „Dit is zeer onwenselijk en een goed voorbeeld van hoe het niet moet. De zaak loopt uit de hand in een oververhitte woningmarkt. De makelaar moet er alles aan doen om dit te voorkomen en zo snel mogelijk na een mondelinge afspraak zorgen dat het op schrift komt. Dat kan al met een mailtje naar beide partijen, het mag zelfs achterop een envelop waarop staat: wij komen het volgende overeen.”

Nieland en Mes zijn boos en teleurgesteld door de gang van zaken. Ze hebben plannen voor gezinsuitbreiding en willen daarom graag groter gaan wonen. „Zoiets doet veel met je. Huizenjacht kost al heel veel energie en hierdoor waren we er helemaal klaar mee.”

Makelaar: ‘Heb hier wakker van gelegen’

De betreffende makelaar, Jacco van der Houwen, zegt dat het voorval nog vers bij hem in het geheugen ligt. „Ik heb er wakker van gelegen. We balanceren bij dit soort kwesties op het randje. En ik zeg maar eerlijk: dit is ons vorige week nog drie keer gebeurd.”

Van der Houwen was in dit geval verkoopmakelaar. En hij zegt zich dan ook nadrukkelijk zo op te stellen. „Ik word betaald door de verkopers om mijn uiterste best te doen hun huis voor zo veel mogelijk geld te verkopen. En dat doe ik dan ook, daar maak ik geen geheim van.”

Drijft een makelaar de prijs op door de manier van handelen? Van der Houwen stelt dat de enorme interesse daarvoor zorgt. „Ik heb nu een huis waarvoor 67 mensen komen kijken. Bij zoveel interesse krijg je ook veel biedingen. Als ik ineens een bod krijg dat 10.000 euro hoger ligt dan een ander, moet ik dat aan de verkopers melden. Doe ik dat niet, dan krijg ik ruzie aan die kant. De verkopende partij kent de potentiële kopers niet, heeft daar geen emotie bij. Die gaan voor die 10.000 euro extra.”

Belangrijk is volgens Van der Houwen dat kopers weten dat niets zeker is tot de handtekeningen staan. Had hij dat dan niet expliciet moeten melden aan het stel? Van der Houwen: „Ik doe dat meestal wel, maar net in dit geval ben ik dat vergeten. Zul je altijd zien.”

‘Het moet transparant en eerlijk, zeker in overspannen markt’

Volgens de Vereniging Eigen Huis is het niet altijd terecht dat makelaars als boeman worden afgeschilderd. De La Porte: „Dat is altijd snel en makkelijk gezegd, maar inderdaad zijn het uiteindelijk de verkopers die zeggen: we doen het voor die prijs.”

En toch moet een makelaar er alles aan doen zaken transparant en eerlijk te laten verlopen. Juist in een overspannen markt, zoals die van Groningen, stelt de vereniging. De La Porte: „Al verbiedt een wet iets niet, er bestaan wel gedragsregels. Mensen gaan ervan uit dat ze met een professional te maken hebben: een man een man, een woord, een woord. Dat blijkt dus niet zo te zijn.”

Makelaar: ‘Vooral belang kopers dat er snel getekend wordt’

Had Van der Houwen meer moeten doen om de deal snel op schrift rond te maken na de mondelinge verkoop? De makelaar lacht even. „Tja, dit is weer zo’n ethische vraag. In deze markt is het vooral het belang van de kopers dat het snel geregeld is. Maar ik word betaald door de verkoper.”

Hij wil maar zeggen: de verkopers hebben in de huidige markt vaak niet zo’n haast. Want als er zoveel geïnteresseerden zijn komt er misschien nog wel een beter bod. „Het tekort aan woningen is in een stad als Groningen heel groot. Als de markt weer omdraait zullen verkopers er juist blij mee zijn als er snel getekend wordt, maar nu is dat gewoon anders”, zegt de makelaar.

‘Het klopt wel dat we het over onszelf afroepen’

Van der Houwen loopt voorop met de nieuwste technieken om woningen te verkopen. Hij werkt met vanaf-prijzen, online bieden, contactloze bezichtigingen en verzint allerlei nieuwe manieren om huizen aan te prijzen (van raps tot 360-graden-video’s en een soort ‘Tinder’ voor woningen). Vergeleken bij andere makelaars laat de Groningse makelaar buitensporig veel mensen toe voor bezichtigingen.

Werkt dat alles deze situaties niet in de hand? „Door onze manier van werken ontstaat er hectiek en komen er veel biedingen op een woning. We roepen dat over onszelf af, maar we willen de beste en modernste zijn. Dan loop je hier soms tegenaan, maar uiteraard zit ik er ook niet op te wachten mensen zo teleur te stellen.”

Hij heeft, stelt Van der Houwen, daarom contact gezocht met NVM, de overkoepelende organisatie van makelaars en taxateurs. De overspannen markt is volgens hem het grootste probleem. „Kopers worden soms zo wanhopig dat ze ineens met enorm hoge biedingen komen, zelfs als ik zeg dat een huis al is verkocht. Het zet ons ook in een lastige positie. Daarom heb ik dit bij de NVM gemeld en gevraagd of zij weten waar dit heen moet. Er gebeuren dingen die we niet willen. Die ik niet wil.”

En toch...

Terug naar het gedupeerde stel, Niels Nieland en Alexandra Mes. Bij de woning aan de Poortstraat kwamen na de bieding die over het bedrag heen ging nog meer biedingen binnen. Het stel heeft, in contact met Van der Houwen via Whatsapp, ook nog hogere biedingen gedaan van 290.000 euro en 291.500 euro. De makelaar zou de bedragen doorgeven aan de verkopers.

Later kwam de mededeling dat de verkopers besloten er een verkoop bij inschrijving van te maken. Nieland en Mes hadden tot dezelfde dag 17.00 uur de tijd een finalebod in te dienen. Dat hebben ze niet gedaan. De woning is verkocht aan iemand anders.

Nieland en Mes zijn, ondanks alles, verder gegaan met zoeken. Ruim een week later hebben ze goed nieuws. „We hebben een ander huis gekocht.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen