Nigeriaanse piraten laten bemanning Gronings schip vrij

De gegijzelde crew van de Groninger rederij ForestWave is vrij. Alle opvarenden, die door Nigeriaanse piraten waren meegenomen van boord, zijn ongedeerd en fit genoeg om naar huis te reizen.

De Groninger reder zegt enorm opgelucht te zijn. „We zijn blij voor de familieleden en natuurlijk voor alle collega’s op kantoor”, zegt woordvoerder Cor Radings. Volgens hem maken de mannen 'het naar omstandigheden redelijk goed'.

Of er geld is betaald, wil de rederij niet zeggen.

Rederij over gekaapt Gronings schip: Alles op alles voor veilige terugkeer gegijzelde bemanning
Lees verder

De crew is ruim vier weken vastgehouden door de piraten, die hen vasthielden in het Niger-deltagebied, maar zelfs de ex-gijzelaars weten niet exact waar het is geweest, aldus Radings.

Bedankt

ForestWave bedankt „alle relevante autoriteiten en adviseurs” die hebben geholpen bij het veilig terug krijgen van de bemanning. „We willen ook onze dankbaarheid uitdrukken richting de bemanningsleden die enorme moed en professionalisme hebben getoond onder extreem moeilijke omstandigheden gedurende de afgelopen vier weken.”

Het 146 meter lange en 18 meter brede vrachtschip dat vaart onder Nederlandse vlag werd in de vroege ochtend van zaterdag 21 april aangevallen door Afrikaanse piraten vanaf de kust van Nigeria. Elf van de veertien bemanningsleden werden van boord gehaald.

Twee van de drie resterende opvarenden - die zich hadden verscholen - slaagden er „wonderbaarlijk genoeg” in het schip na de aanval te manoeuvreren naar een veilig gebied.

Enorme prestatie

Volgens Radings was dit een enorme prestatie, omdat deze twee opvarenden totaal geen ervaring hebben met de navigatie van een schip. Deze bemanningsleden konden desondanks in de stuurhut de bediening overnemen. Nadat het vrachtschip in veiligheid was gebracht, kwam ook een derde zeeman ongeschonden te voorschijn uit zijn schuilplaats.

Een van twaalf vermiste bemanningsleden Gronings schip terecht
Lees verder

Het schip vertrok uit Takoradi, Ghana, en werd overvallen door gewapende piraten die aan boord klommen bij bestemming Port Hartcourt, een grote stad in het zuidoosten van Nigeria. Voor dit gebied geld een negatief reisadvies van de Nederlandse overheid. De overheid waarschuwt nadrukkelijk voor ontvoeringen, die een „reëel risico” worden genoemd.

Volgens de overheid is piraterij in de Nigerdelta en de Golf van Guinee veelvoorkomend: „In de kustwateren van Nigeria en vooral in de Nigerdelta komt regelmatig piraterij voor. Dat komt voor tot op honderden kilometers van de kust. Piraten richten zich niet alleen op schepen. Ook olie- en gasinstallaties op enige afstand van de kust zijn doelwit.”

Allerlei soorten lading

Het in 2005 gebouwde, Nederlandse schip FWN Rapide is een zogenoemd ‘general cargo ship’, dat allerlei soorten lading kan meenemen, variërend van containers met elektronica tot aan ladingen hout. Het vaart de hele wereld over. De laatste maanden deed het bestemmingen aan in West-Afrika, West-Europa, de Middellandse Zee, Zuid-Azië, de Zuid-Chinese Zee, Java Zee en Noord-Europa. Het schip staat onder management van ForestWave Navigation BV, dat formeel gezeteld is in Heerenveen, maar een bezoekadres heeft in Groningen. het schip voer eerder onder de namen Emily-C’ en ‘UAL America.

Twaalf bemanningsleden Gronings vrachtschip gegijzeld bij Nigeriaanse kust
Lees verder

De Golf van Guinee is berucht; de meeste gijzelingen en scheepsovervallen langs de Afrikaanse kust vinden hier plaats. Precies waar FWN Rapide werd overvallen zijn dit jaar alleen al vijftien incidenten geweest, van schoten gelost op schepen, mislukte pogingen aan boord te komen tot aan piraten die daadwerkelijk aan boord zijn geklommen bij vijf schepen. De piraten kwamen aan dek bij niet alleen de FWN Rapide, maar ook bij een schip met bevroren lading (9 februari), een tanker (6 maart), een general cargo ship (16 maart) en een bulk carrier (7 april).

De Nigeriaanse marine kwam met een patrouilleschip langszij en begeleidde het schip naar een veilige locatie. De gijzelnemers waren toen al ontsnapt. Het schip was geladen, maar de lading is intact, aldus woordvoerder Radings.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.