Gehandicapte spelers van Kids United in paniek over schrappen van trainingen wegens drijfnatte velden

Spelers van Kids United, een voetbalclub voor kinderen met een beperking, slapen niet en raken in paniek, omdat onzeker is of de drijfnatte velden op Sportpark De Kring aan de Peizerweg bespeelbaar zijn.

Ook PKC’83 speelt op De Kring. Kids United speelde tot 2016 op het sportpark Het Noorden in Selwerd, maar na een grote brand moest de club op zoek naar een andere plek. Na omzwervingen via vijf sportparken belandden de 130 spelers uiteindelijk op De Kring.

Eigen accommodatie komt niet van de grond

De natte velden zijn om de haverklap niet voor trainingen of wedstrijden te gebruiken. Kids United wil een eigen rolstoelvriendelijk clubhuis, een spel- en activiteitencentrum, en een kunstgrasveld, maar dit komt maar niet van de grond. Waarom geeft de gemeente maar niet het groene licht?

Het niet doorgaan van trainingen komt hard aan bij de spelers. ,,Dit hakt erin bij onze kids’’, zei oprichter Onno Kukler woensdagochtend tegen commissieleden van de gemeente Groningen. ,,Naast school of dagbesteding is er niet veel voor onze jeugd.’’

‘Hoe leg je dit aan je kinderen uit?’

Een moeder vertelde hoeveel de club voor haar zoon, die een verstandelijke beperking heeft, betekent. ,,De teleurstelling dat een wedstrijd of training niet doorgaat, is enorm groot. Hoe leg je je kind uit dat hij drie weken niet kan trainen, omdat de velden onbespeelbaar zijn?’’

De club heeft naar eigen zeggen het financiële plaatje voor de bouw van het rond, dus waar is het wachten op?

De raadsfracties Stad en Ommeland en CDA eisen ook dat er een eind komt aan het ‘gesteggel’ en willen dat er snel een eind komt aan de onzekerheid voor de spelers. De gemeente moet dus met spoed het groene licht geven voor de bouw.

Dit jaar duidelijkheid over locatie

Wethouder Paul de Rook (D66) wees erop dat na een recent gesprek met de club de indruk ontstond dat de financiering nog een probleem was. ,,Blijkbaar is dat nu opgelost.’’ Blijft de vraag over: waar op het terrein komt het nieuwe clubhuis? De wethouder beloofde dat er nog dit jaar duidelijkheid over komt. Ook zegde hij toe dat met drainage de natte velden worden aangepakt.

Maar de spelers moeten voorlopig nog even geduld hebben voordat er een nieuw kunstgrasveld komt. De gemeente stopt voorlopig met de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden. Uit landelijk onderzoek blijkt dat de huidige rubberkorrels van vermalen autobanden schadelijk zijn voor het milieu.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.