Gekraakte NAM-boerderij blijft toch behouden voor Middelstum

De boerderij in Middelstum die rond de afgelopen jaarwisseling in het brandpunt van de media stond door een kraakactie, wordt niet gesloopt maar verkocht.

Dat is de gemeente Loppersum overeengekomen met de NAM. Het olie gasconcern kocht het karakteristieke pand aan de Onderdendamsterweg 13 enkele jaren geleden aan. De NAM wilde het slopen wegens aardbevingsschade.

Kraakactie

Het sloopplan ging echter van tafel nadat Marko Datema en echtgenote Mariska de Lange de boerderij kort voor de jaarwisseling kraakten. Die protestactie kreeg landelijke aandacht van de media en zette ook de gemeente opnieuw aan het denken.

Het gemeentebestuur had al ingestemd met sloop. De uit 1860 stammende boerderij zou plaats maken voor nieuwe levensloopbestendige woningen. Nu komen burgemeester en wethouders daar toch op terug na onderzoek door welstandsadviseur Libau.

Woonhuis is wel degelijk karakteristiek

In ieder geval het woonhuisgedeelte heeft volgens Libau wel degelijk karakteristieke waarde. Het is daarom onlangs alsnog opgenomen op een nieuwe gemeentelijke lijst met cultureel erfgoed. Ook het erf, met een gracht erom heen en meerdere karakteristieke kastanjebomen, moeten bewaard blijven.

Voor de achterliggende schuur en de tussengang geldt dat in principe niet. Het is volgens wethouder Pier Prins aan de uiteindelijke koper of die delen van de boerderij blijven staan of niet. Het woonhuis moet echter hoe dan ook worden versterkt en behouden blijven.

Complexe aardbevingsschade

Dat wordt op zich al lastig genoeg. Het huis heeft complexe aardbevingsschade, zegt Prins. Dat was indertijd ook reden voor de NAM om de boerderij over te nemen van de eigenaar nadat meerdere technische onderzoeken uitwezen dat schadeherstel en versterking een ingewikkelde en kostbare zaak zou worden.

menu