Geld voor ‘schat’ van Oudeschans

De archeologen die alle bodemvondsten in Oudeschans vastleggen, krijgen steun van de gemeente Bellingwedde. Die legt 2000 euro op tafel.

In het vestingdorp Oudeschans zijn sinds 1978 duizenden voorwerpen uit de grond gehaald, zoals stukjes van pijpen, drink- en eetgerei en schoentjes. Met name archeoloog Ko Lenting was daarvoor verantwoordelijk.

Boek

De vondsten liggen nu in het Vestingmuseum van Oudeschans. Lenting en zijn collega’s Jos Lippold, Hans van Westing, Peter Frikken en Mathijs Burg zijn bezig de vondsten te fotograferen en te digitaliseren. Dat monnikenwerk moet resulteren in een boek over de opgravingen van Oudeschans.

Burgemeester en wethouders beschouwen dat boek nu al als een grote schat. ,,De vesting Bourtange heeft zo’n boek, het is mooi als Oudeschans er ook eentje krijgt’’, zegt wethouder Lea van der Tuin (CDA). ,,We geven daarom 2000 euro voor dit mooie project. Het bedrag waar Ko Lenting en de anderen ook om hebben gevraagd.’’

Lenting is blij met de schenking. ,,De Stichting Vesting Oudeschans geeft geld, wij doen er zelf ook iets bij. Op die manier moeten we het voorbereiden van dit boek kunnen betalen.’’ Het boek gaat Schansaan de Dollard heten en is, zo hoopt Lenting, over twee jaar klaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.