Geld voor onderhoud scholen bij bevingsversterking

Aardbevingsgemeenten doen een beroep op schoolbesturen om geld dat wordt uitgespaard voor onderhoud te investeren in het versterkingsprogramma.

‘Mogelijkheid bestaat’

De vraag ligt voor de hand, vindt onderwijswethouder Menne van Dijk (ChristenUnie) van Bedum. Hij wordt daarin in ieder geval gesteund door zijn raad. Het bestand aan schoolgebouwen in Groningen wordt de komende jaren versterkt dan wel vernieuwd, verduurzaamd en geclusterd en dus zetten onderwijsorganisaties geld voor onderhoud op de spaarrekening. Het verzoek is er om dat te investeren in het versterkingsprogramma.

Van Dijk: ,,Afgaand op het jaarverslag van Stichting Openbaar Onderwijs Marenland constateren wij dat die mogelijkheid bestaat. Het gaat niet om een heel groot bedrag, 3 ton voor twintig scholen, maar toch.’’

’Klemmend beroep’

Die gedachte is ingegeven door het feit dat gemeentes zelf moeten bijdragen aan het versterkingsprogramma. In Groningen worden 101 schoolgebouwen aangepakt: 41 worden verstevigd, 29 vernieuwd en 31 gaan dicht. Een groot deel van de kosten komen voor het Rijk en de NAM, maar 30 miljoen euro is voor de aardbevingsgemeenten. In het geval van Bedum is dat ruim 3 miljoen.

Van Dijk: ,,We zijn er nog niet uit over hoe je zoiets berekent. Per gemeente, of per vierkante meter. Of per onderwijsorganisatie. In Bedum alleen heb je er al vier en in heel Groningen zeventien. Maar de vraag ligt er, noem het een klemmend beroep.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.