Geld voor zieke Gwen gestolen, maar uiteindelijk toch een warm bad

Enkele weken geleden stalen onverlaten geld dat bedoeld was voor een speciaal bad voor de zieke tienjarige Gwen uit Delfzijl. Het was daardoor spannend of het zou lukken, maar Gwen heeft toch haar douchebad gekregen.

,,Het gaat héél goed’’, zegt Gwen glunderend. Trots loopt de jonge meid, ondersteund door haar vader en moeder, naar haar nieuwe baddouche-brancard die ze sinds een week heeft. ,,Dit is zo lekker voor haar. Goed voor haar spieren’’, zegt Melanie van Lewe (38), de moeder van Gwen.

Ernstig ziek

In 2013 werd een ernstige stofwisselingsziekte bij het meisje vastgesteld. Oud zal haar dochter niet worden, weet Van Lewe. ,,Andere kinderen met dezelfde klachten zijn 13 jaar geworden. Daarom zeggen wij: pluk de dag.’’ Door de ziekte van Gwen zijn haar spieren vaak hard en gespannen. Een lekker warm bad kan dan helpen. ,,We kunnen het bad helemaal naar de grond laten zakken zodat Gwen er makkelijk in kan. Wij hoeven haar dus niet altijd te tillen.’’

Onlangs begonnen vrienden van Melanie en Renger van Lewe een inzamelingsactie voor het bad dat zo’n 8500 euro kost Drie weken geleden kwam de wens van Gwen in het nieuws. En eigenlijk niet op een fijne manier. Twee dieven – een man en vrouw – stalen een van de donatiebusjes met zo’n 200 euro inhoud bij een tankstation. Maar hoe wrang ook, de diefstal zorgde ook dat mensen juist extra doneerden. ,,Uit het hele land kwamen donaties. Echt bizar’’, zegt haar vader Renger (38).

1500 euro

Zo zag een jongen uit Zeeland een item over de diefstal bij Hart van Nederland en doneerde spontaan 1500 euro. ,,Dat bedenk je toch niet, zo geweldig’’, zegt Melanie. ,,Of haar oude klasgenootjes die 108 euro hebben opgehaald door langs de huizen te gaan. Hartverwarmend. Het zegt ons vooral dat er nog zo veel goede mensen zijn, ondanks alle ellende die je hoort en leest.’’Met de hulp van de leverancier Tiltechniek Waalwijk – die het ontbrekende geld zelf bijlegde – kon Gwen haar speciale bad dan eindelijk krijgen. ,,Hartstikke mooi’', besluit Gwen. Of er nog iets te wensen is? Even denkt haar vader na. ,,Qua spullen niets. Dat we nog maar lang van elkaar mogen genieten.’’

Geen aanhouding

De politie heeft nog niemand aangehouden na de diefstal van zeker twee geldbussen voor een goed doel. Op camerabeelden van beide diefstallen zijn dezelfde man en vrouw te zien. De politie onderzoekt of het wel echt om dezelfde man en vrouw gaat. ,,Op dit moment hebben we onvoldoende om mensen aan te houden’’, meldt een woordvoerder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.