Geldbedrag voor innovatief afwateringsplan Den Andel

Een geautomatiseerde methode om overtollig water van akkers af te voeren, heeft van het Boerderij ForFarmers Innovatiefonds een prestigeprijs van 2.500 euro gekregen.

Aardappels groeien in zogenoemde ruggen op boerenakkers. Een methode om water af te voeren op de akker, bestaat uit het graven van kanalen die haaks op de ruggen liggen. Vaak wordt dat met een schep gedaan, wat zwaar lichamelijk werk is.

Akkerbouwer Jan Brands uit Den Andel bedacht een manier om het werk makkelijker te kunnen doen, een geautomatiseerde constructie om dwars over het land te ‘greppelvrezen’, waarbij alle afvoergeulen open blijven. De methode werd door de jury van het innovatiefonds samen met twee innovatieprojecten van melkveehouders beloond met een prestigeprijs.

Jos Westerhof, communicatiemanager van het fonds (geen jurylid): ,,Als je de berichtgeving volgt, weet je dat aardappel- en akkerboeren best veel wateroverlast hebben gehad in de zomer. Dit is een best doeltreffende methode om daar iets aan te doen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.