Geldboom groeit in Midden-Groningen niet tot in de hemel

De eerste begroting van de herindelingsgemeente Midden-Groningen laat een overschot zien van 94.000 euro.

,,Dat betekent niet automatisch dat er nu veel geld beschikbaar is voor plannen’’, zegt wethouder financiën Erik Drenth (CDA). ,,Bij sommige mensen leeft het idee dat de bomen in Midden-Groningen tot in de hemel groeien, maar burgers moeten zich niet rijk rekenen.’’

Voorjaarsnota

Het college van B en W (PvdA, SP, ChristenUnie, CDA en VVD), van de kersverse gemeente geeft zelf het goede voorbeeld en heeft geen plannen in de begroting opgenomen. Dat gebeurt bij de presentatie van de voorjaarsnota.

Midden-Groningen heeft voldoende weerstandsvermogen (140 procent), genoeg om risico’s op te vangen. Bij grotere tegenvallers zijn maatregelen nodig om de gemeentekas op peil te houden. De gemeenteraad besluit 22 maart over de begroting.

Financiële start

De begroting van Midden-Groningen is gemaakt op basis van die van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Drenth: ,,De drie voormalige gemeenten hebben hard gewerkt om Midden-Groningen ook een goede financiële start te geven. Dat is gelukt en daar kunnen we de komende jaren op voortbouwen. Het overschot wordt de komende jaren weliswaar kleiner, maar er blijft sprake van een overschot.’’

Herindeling

De begroting van Midden-Groningen is geen optelsom van drie begrotingen. Midden-Groningen krijgt een eigen gemeentelijke uitkering van het Rijk. Vergeleken met de drie zelfstandige gemeenten is het Rijk een half miljoen tot een miljoen euro goedkoper uit. Daar staat tegenover dat het Rijk (een deel van) de kosten van de herindeling voor zijn rekening heeft genomen.

Goedkoper

De begroting van Midden-Groningen bedraagt tweehonderd miljoen euro. Daarvan is 80 tot 90 procent afkomstig van de algemene uitkering van het Rijk. De rest is afkomstig van lokale belastingen (WOZ, afvalstoffen- en rioolheffing). De belastingdruk neemt voor inwoners van Hoogezand, Sappemeer en Slochteren iets toe. Inwoners van Menterwolde zijn gemiddeld 70 euro per jaar goedkoper uit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.