Geldgebrek grote frustratie Alders

Het gebrek aan geld breekt Nationaal Coördinator Hans Alders op. Dat liet hij woensdag doorschemeren tijdens een rondetafelgesprek in het provinciehuis.

,,Ik kan geen geld maken, ik ben geen geldmachine. Ik moet altijd anderen overtuigen om dat wel te doen’’, aldus Alders, die geen budget heeft meegekregen bij zijn meerjarenprogramma en steeds moet onderhandelen voor de financiering van elk afzonderlijk project.

Respons

Hij gaf als voorbeeld de opkoopregeling voor woningen in het aardbevingsgebied. ,,Ik kan er met iedereen over praten, maar de enige die me een antwoord gaf en geld beschikbaar stelde was de NAM. Het lukte niet respons over deze regeling te krijgen bij andere partijen.’’

Alders zei ook dat de kosten voor het herstel van de schade in Groningen hoger uitvallen dan aanvankelijk geraamd. Bij het bestuursakkoord in 2014 werd Groningen 1,2 miljard euro beloofd. De kosten voor het schadeherstel, die daar een belangrijk onderdeel van zijn, zijn volgens Alders echter fors hoger dan begroot. ,,We zitten zeker al 100 miljoen euro boven het bedrag dat toen is geraamd. En daar eindigt het niet.’’ Hij belooft in november met een gedetailleerd overzicht te komen zodat duidelijk is waaraan het geld dat naar Groningen vloeit precies wordt besteed.

Stevige discussies

Afgelopen week werd tijdens een eerdere hoorzitting gewezen op het gebrek aan bevoegdheden van Alders en zijn afhankelijkheid van het gasbedrijf. Hij probeerde nu afstand van de NAM te nemen. ,,Ik loop niet aan de leiband van de NAM. Ik heb soms stevige discussies met hen.’’

Alders pleitte ervoor de vaststelling van het schadeprotocol en -handboek helemaal los van de NAM te doen. Bewonersorganisaties hebben felle kritiek op de grote rol van de NAM in Groningen. Volgens hen zorgt die ervoor dat de hersteloperatie niet goed verloopt.

Alders ziet dat ook: ,,Het vertrouwen is weg. Dat is gewoon zo.’’ Een onafhankelijk fonds waaruit de schade in Groningen kan worden betaald, is volgens hem een goed idee. Complicatie is wel: wie lapt ervoor en wat moet er gebeuren met de aansprakelijkheid van de NAM? ,,Alleen de politiek kan die discussie voeren. Maar niet in deze zaal.’’

NAM-directeur Gerald Schotman gaf geen krimp. Volgens hem staat de NAM al op afstand van de schadeafwikkeling. Hij wees erop dat niemand de aansprakelijkheid van de NAM over wil nemen. Bovendien moet het gasbedrijf wel betalen. ,,Ik ben directeur van een gasbedrijf. Dus is het gepast te vragen: is het geld dat we hebben besteed goed uitgegeven?’’

Directeur Peter Kruyt van het Centrum Veilig Wonen liet weten dat er nog steeds zo’n 9.000 schades zijn waarvan de afhandeling moeizaam verloopt. In 4.000 gevallen reageren mensen niet op aanbiedingen van het CVW.

Kruyt meldde ook dat inspecteurs vaker met zijn tweeën op schades af zullen stappen. De inspecteur wordt dan vergezeld door een bewonersbegeleider.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.