'Geldschieters moeten gasboringen stoppen'

Grote investeerders hebben de macht om de gasboringen in de Waddenzee te stoppen en moeten die ook aanwenden om het gebied te beschermen. Ze doen dat evenwel veel te weinig en verschuilen zich te graag achter het Nederlandse overheidsbeleid, stelt de Waddenvereniging in een rapport dat donderdag verschijnt.

De milieugroep identificeerde zeker twaalf financiers van gasboringen en vroeg hen duidelijk te maken of zij een wettelijk verbod kunnen en willen steunen voor het zoeken en opboren van olie- en gas in de Waddenzee. Uit hun antwoorden bleek dat investeerders over het algemeen liever geen standpunt innemen over de gaswinningsprojecten die ze financieren. Maar al te gemakkelijk wordt verwezen naar de Nederlandse overheid, zegt de Waddenvereniging.

,,Een wettelijk verbod op nieuwe winningen van fossiele brandstoffen die nu nog onder de Waddenzee zitten is hard nodig. Minister Kamp (Economische Zaken) zal dit nooit uit zichzelf voorstellen hebben we nu gemerkt. Logisch ook, want onder zijn politieke verantwoordelijkheid investeert de Nederlandse regering zelf ook in gaswinning onder de Waddenzee”, aldus de vereniging.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.