Veel Groningers geloven niet meer in de versterking van hun huis

Een bouwvakker in Opwierde Zuid, Appingedam bij de versterking huizen. Veel bewoners geloven dat hun huis niet meer aan de beurt komt. Foto Archief DvhN

Veel bewoners met schade aan hun huis denken dat de woning versterkt moet worden. Ze geloven echter niet meer dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de RUG.

Een lichtpuntje is dat de gezondheid van bewoners in het aardbevingsgebied die meer dan eens schade aan hun huis hebben gehad niet verder achteruit gaat. Dat constateren de onderzoekers Katharine Stroebe en Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen in een onderzoek in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen.

Onder de titel Gronings Perspectief doet een groep medewerkers van hoogleraar Postmes al jaren onderzoek naar de gevolgen van de aardbevingen voor de bewoners van het gebied. Eerder waarschuwden ze dat die ernstig kunnen zijn. De gezondheid van velen leidt onder de bevingen en de aanhoudende onzekerheid, bleek uit voorgaande studies. Vooral mensen van wie de woning vaker schade heeft opgelopen, staan onder grote druk.

Verstevigd

Onder bewoners die meermaals schade aan de woning heeft opgelopen, gelooft 37 procent dat het huis verstevigd moet worden. Slechts 14 procent denkt dat die versterking er ook echt komt. ,,Het is opvallend dat bewoners die de versterking van hun huis noodzakelijk achten, zulke lage verwachtingen hebben. Dat is zorgelijk, omdat we weten dat juist bewoners met meervoudige schade zich minder veilig voelen en gezondheidsklachten krijgen door de schade en alles wat erbij komt.”

De onderzoekers bevelen aan meer rekening te houden met de behoeften en wensen van de bewoners bij de versterking. Die operatie ligt al geruime tijd vrijwel stil, maar moet in de loop van volgend jaar in een aantal plaatsen weer beginnen.

menu