Geluid #1: Groningers maken veel herrie (en klagen daar ook over)

De gemeente Groningen ontvangt de laatste paar dagen veel meer klachten van geluidsoverlast dan normaal. De oorzaak? Het warme weer.

Het is loeiheet buiten. Groningers zetten massaal de ramen en deuren open.

Studenten die nog in de stad vertoeven hangen met een muziekje op de stoep voor hun deur. Kinderen spetteren luid gierend in opblaasbare zwembaden. Ouderen kletsen onder het genot van een kopje koffie in de schaduw. Anderen genieten van een barbecue of geven een feestje in de achtertuin.

Ergernis nummer 1

Geluid is burenoverlastergernis nummer 1 en in de stad Groningen zijn de meeste geluidsklachten van het land. DvhN dompelt zich deze zomer onder in de wereld van geluid.

Heeft u ook last van lawaai? Mail het ons: Groningen@dvhn.nl

Al die verschillende muziekjes en feestjes leiden ook tot irritatie. De gemeente Groningen merkt dat er op het moment heel veel klachten over geluidsoverlast binnenkomen.

Ruim tweehonderd

In 2018 zijn al ruim tweehonderd meldingen van geluidsoverlast gedaan in de stad. In de afgelopen drie dagen zijn er elf klachten bijgekomen.

Ter vergelijking: in de gemeente Westerwolde zijn tot nu toe vier meldingen binnengekomen, in Oldambt twintig, in Delfzijl dertien, in Veendam zevenentwintig en in Pekela negen.

Natuurlijk wonen de mensen in de gemeente Groningen veel meer hutje mutje en dus is er sneller sprake van overlast.

Nationale lijstjes

Maar ook in nationale lijstjes scoort Groningen hoog. Hoger dan bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht.

‘Groningers klagen het meest over geluidsoverlast’ schreef het Algemeen Dagblad in 2015, op basis van een onderzoek van LocalFocus. In 2016 stonden de Noorderlingen weer bovenaan de lijst. Groningers maken blijkbaar veel herrie en klagen daar ook veel over. Waarom is niet duidelijk.

Hanen, kippen en pauwen

De aard van de geluidsklachten is heel verschillend. Zo is er in Westerwolde melding gedaan van overlast door dieren als hanen, kippen en pauwen.

Dat hoor je in de stad niet snel. Daar is voornamelijk overlast door evenementen, buren en uitgaan.

Housefeesten

Navraag leert dat de housefeesten die in het verleden in het Stadspark werden gehouden veruit de meeste klachten over geluidsoverlast hebben opgeleverd. Vooral de feesten met muziek met harde bassen zorgen voor onrust.

„Je zou denken dat een groot evenement als Noorderzon ook veel klachten oplevert. Maar dat is niet zo”, zegt gemeentewoordvoerder Floor Olijve.

Lawaai

Als je inzoomt op waar het lawaai vandaan komt springen een paar wijken in het oog. Vooral in Oud-zuid, waar Stadspark en Oosterpoort deel van uitmaken, wordt veel geklaagd. Daar trokken bewoners dit jaar zesentwintig keer aan de bel.

En ook het centrum en de schilwijken daaromheen scoren hoog. Daar kwamen dit jaar zeventien klachten over binnen bij het Meldpunt Overlast.

Voorheen veroorzaakten studenten in het Noorderplantsoen ook veel overlast. Daar lopen sinds kort handhavers rond die lawaaimakers aanspreken op hun gedrag.

Heeft de gemeente nog advies? Olijve: „Wanneer iedereen een klein beetje rekening met elkaar houdt, kunnen we allemaal van het heerlijke zomerweer genieten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.