Gemeente Groningen verleent vergunning om 26 ex-verslaafden te huisvesten

De gemeente Groningen heeft een vergunning verleend om 26 ex-verslaafden te huisvesten in een complex van Lefier aan de Barkmolenstraat in Groningen.

Omwonenden reageren teleurgesteld. „Het is heel triest. We hadden gehoopt dat er toch een zinvol besluit zou worden genomen. Straks zitten we met 26 mensen die je misschien tegen je in het harnas hebt”, zegt omwonende Bé van der Heide.

‘Plan past in de buurt’

De vergunning is verleend aan Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Het pand wordt verbouwd, zodat de ex-verslaafden en bewoners elkaar binnen niet tegen kunnen komen. Volgens de gemeente past het plan in de buurt.

Er werd gekeken naar bijvoorbeeld de spreiding van ex-verslaafden bij VNN over de gemeente en de gevolgen voor de sociale veiligheid in de buurt. Er zijn op elk moment twee begeleiders aanwezig, die ook aangesproken kunnen worden door omwonenden.

‘Zorgvuldig proces’

Wethouder Roeland van der Schaaf: „Twijfels kunnen we niet altijd wegnemen. Wel hebben we een zorgvuldig proces doorlopen, waarbij we belangen wegen.”

De wethouder zegt dat het gaat om ex-verslaafden die in de laatste fase van hun behandeling zitten, bij wie het de bedoeling is dat ze op een normale manier kunnen gaan wonen. „Voor die groep is het belangrijk dat ze wonen in een reguliere woonwijk”, vertelt Van der Schaaf.

Zorgen uit de buurt

„Tegelijkertijd begrijpen we dat er zorgen en vragen zijn die spelen vanuit de wijk en buurt. Tijdens een bewonersavond vond men vooral dat 26 ex-verslaafden wel wat veel is. Het is niet zo dat er van de ene op de andere dag 26 in zitten, het gebeurt geleidelijk”, legt de wethouder uit.

De gemeente liet ook onderzoek doen door de politie. Die schrijft dat plekken waar ex-verslaafden wonen, mensen uit de drugswereld kunnen aantrekken. „Als direct vanaf het begin consequent duidelijk is dat die mensen bij de bewoners niet welkom zijn, zal er naar verwachting weinig overlast ontstaan.” De politie ziet geen reden om een negatief advies te geven over de plannen.

Onafhankelijk onderzoek

Van der Heide ziet het liefst dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de huisvesting, en dat dan gepaste maatregelen worden genomen. Samen met andere omwonenden en een advocaat onderzoekt hij de mogelijkheden om in bezwaar te gaan tegen de vergunning. Het is nog niet bekend wanneer de ex-verslaafden hun intrek nemen in het pand.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.