Gemeente Hoogezand-Sappemeer door RvS in ongelijk gesteld

De gemeente Hoogezand-Sappemeer moet een inwoonster planschade vergoeden. Dat oordeelt de Raad van State (RvS) in een zaak die door de gemeente zelf was aangespannen.

Waardevermindering

Ansje Bodewes-Knol (71) woont aan de Noorderstraat in Sappemeer, naast een supermarkt met daarboven appartementen (De Kleine Meeren). In augustus 2013 diende zij een verzoek tot planschade in bij de gemeente.

Aanleiding is waardevermindering van haar woning. Bewoners van twee appartementen kijken bij haar naar binnen en de 12 meter hoge bebouwing naast haar huis uit 1868 geeft verlies van zon- en daglicht. En dan zwijgt Bodewes over vrachtwagens die de winkel in alle vroegte bevoorraden, rammelende winkelkarretjes, slaande portieren en toeterende auto’s op het parkeerterrein.

Afgewezen

Hoogezand-Sappemeer wees het verzoek om planschade af en Bodewes stapte naar de plaatselijke commissie Bezwaar en Beroep. Die gaf haar gelijk, maar de gemeente wilde daar niet aan. De rechtbank in Groningen maakte gehakt van het besluit om geen planschade uit te willen keren en oordeelde dat de gemeente opnieuw moest besluiten.

Tot verrassing van Bodewes en haar zaakwaarnemer Dick Oorburg stapte de gemeente naar de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan in Nederland. De zaak diende afgelopen maart en op 10 augustus onderschreef de Raad van State het oordeel van de rechtbank: Hoogezand-Sappemeer moet binnen zes weken opnieuw besluiten over Bodewes’ verzoek tot planschade.

‘Niemand kwam kijken’

De afgelopen drie weken heeft zij niets van de gemeente gehoord. ,,Maar niemand van de gemeente is hier ooit wezen kijken’’, zegt Bodewes. Oorburg: ,,De rechtbank in Groningen zei in 2015 dat de gemeente, door het advies van een externe deskundige te volgen, steken heeft laten vallen en zich op onjuiste uitgangspunten baseert.’’

Oorburg vermoedt dat de gemeente zich nooit in de zaak heeft verdiept. ,,Op het gemeentehuis hobbelen ze blind achter de deskundige aan en betalen duizenden euro’s voor een advies, zonder zelf de moeite te nemen om te kijken hoe de vork in de steel zit.’’

‘Wettelijk recht’

Bodewes eist 70.000 euro planschadevergoeding. Hoogezand-Sappemeer moet nu met een bod komen, maar heeft tot op heden niets van zich laten horen. ,,Planschade is geen gunst’’, zegt Oorburg, ,,maar een wettelijk recht van iedere inwoner die door een besluit van de overheid wordt benadeeld.’’

Hoogezand-Sappemeer zegt een nieuw besluit te nemen, zoals door de Raad van State verordonneerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.