Onduidelijke tekeningen en plattegronden van schroot- en afvalbedrijf Herman van Iren in Winschoten kan de vergunning van het aan de Papierbaan gevestigde bedrijf wel eens opbreken, zo bleek woensdag bij de Raad van State.

Daar vroeg Winschoter Arend Zwerver om vernietiging van de door gemeente Oldambt verleende omgevingsvergunning. Zowel Oldambt als Van Iren lieten de rechtszaak in Den Haag verstek gaan. Ze hadden beter wel naar Den Haag kunnen gaan, zeker de gemeente. Want rechter en staatsraad Hans Venema kon geen chocola maken van de verschillende plattegronden die bij de vergunning zaten.

De staatsraad had eerder al een schriftelijk verzoek bij de gemeente ingediend om duidelijkere tekeningen te sturen, zei hij tegen Zwerver. Maar het enige wat hij kreeg was een eenzelfde tekening met een stempel van de gemeente erop. Venema vroeg tijdens de rechtszitting aan Zwerver of hij meer kon vertellen over de indeling van Van Irens bedrijf. Dat wilde Zwerver wel. Want de Winschoter heeft een flink appeltje te schillen met zowel de gemeente als Van Iren.

Zeurpiet

‘De gemeente en Van Iren beschouwen mij alleen maar als een lastige zeurpiet. Maar ik heb al meer dan twintig jaar een loods op het terrein van de voormalige strofabriek. Later kwam Van Iren die er alles aan doet om mij te verjagen. Hij heeft het water afgesloten en ook regelmatig valt de stroom uit. En hij dumpt gevaarlijk afval bij mij voor de deur, oude vaten waar chemische rommel in zit.

De etiketten op de meeste vaten zijn zwartgelakt. Ik heb recht van overpad om via Van Irens terrein op de openbare weg te komen. Maar hij heeft ook al vergeefs geprobeerd om mij de toegang tot mijn eigen loods te versperren.’ Wat de indeling en begrenzing van het schroot- en afvalbedrijf betreft, merkte Zwerver op dat Van Iren af en toe gewoon stukjes terrein er bij trekt die niet van hem zijn.

Inktafval

In ieder geval stelde Venema vast dat twee tekeningen dusdanig van elkaar afwijken dat onduidelijk is waar Van Irens bedrijfsterrein begint en waar het ophoudt. Overigens heeft Zwerver nog een aparte handhavingszaak tegen Van Iren lopen. Volgens de Winschoter heeft hij de waterkelder onder zijn loods vervuild met inktafval. Staatsraad Venema zei dat hij alleen over de vergunning kan oordelen.

Wel vroeg hij aan Zwerver of hij daar niet liever vertrekt om van alle ellende af te zijn. ‘Nee, zeker niet. De loods is 500 vierkante meter groot en is prima geschikt voor het winterstallen van boten uit de Winschotense jachthaven. En ik laat me niet wegjagen. Bovendien wil de gemeente niet meehelpen iets anders te vinden,’ besloot Zwerver. De Raad van State doet snel uitspraak over de vergunning van Van Iren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen