Gemeente betaalt spiraaltje ‘risicovrouwen’ om ongezonde baby’s te voorkomen

Onder het motto ‘Nu niet zwanger’ gaat de GGD in de gemeente Groningen en de Drents-Groningse Veenkoloniën een spiraaltje of andere anticonceptie vergoeden voor vrouwen in risicogroepen.

Dat maakt deel uit van plannen om gezondheidsproblemen bij jonge kinderen tegen te gaan. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakt daarover woensdag ook landelijke plannen bekend.

In Groningen gebeurt al veel op dat terrein, stelt de gezondheidsdienst GGD. Een nieuw project is het voorkomen van onverantwoorde zwangerschappen. ,,In de stad en in de Veenkoloniën zijn te veel kinderen die een verkeerde start maken’’, zegt regiomanager jeugdgezondheid Tessa van Leeuwen. ,,Soms kan een hulpverlener dan zeggen: ‘weet je, in jouw situatie is het verstandig om niet zwanger te worden’.’’

Het gaat dan om dakloze vrouwen, verslaafden, vrouwen met verstandelijke beperkingen of psychische ziektes. Het is nadrukkelijk niet verplicht en tijdelijk. ,,We zeggen niet dat ze nooit zwanger moeten worden. Alleen nu, in deze situatie, beter nog even niet.’’

Pil vergeten

Het probleem bij deze groep vrouwen is dat ze vaak het geld niet hebben om zelf een spiraaltje, implanonstaafje of andere anticonceptie te betalen. De anticonceptiepil of condooms zijn riskant, omdat de kans bestaat dat ze die vergeten.

De gemeente Groningen en het programma Kansen voor de Veenkoloniën hebben daarom geld uitgetrokken om de anticonceptie te vergoeden. Er zijn afspraken gemaakt met huisartsen en andere zorgverleners om deze vrouwen snel aan een spiraaltje te helpen. ,,Zodat ze na het besluit niet ook nog eens maanden moeten wachten voor het geregeld is’’, zegt Van Leeuwen.

Gezondheidsachterstanden

De bedragen zijn bedoeld om gezondheidsachterstanden te verbeteren. Steeds meer wordt duidelijk dat mensen met lagere opleidingen vaker ongezond leven en daardoor aan ziektes lijden, en dat dat erg lastig te veranderen is met algemene campagnes tegen bijvoorbeeld roken of overgewicht. Nieuwe inzichten zijn dat het wél werkt om op zeer jonge leeftijd in te grijpen, soms zelfs tijdens of voor de zwangerschap, zo is vorige maand nog verwoord in een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

De GGD Groningen heeft daarom naast het spiraaltjesplan een hele serie maatregelen om kinderen een gezondere start te geven. Zo worden zwangeren met ‘risico’s’ er eerder uitgepikt en krijgen ze hulp aangeboden. Kraamverzorgenden moeten eerder aan de bel trekken als een kind in een riskante thuissituatie geboren wordt, de wijkteams (Wij-teams) gaan bij zwangeren thuis langs en er komt speciale hulp bij rokende of drinkende zwangeren.

Centering pregnancy

Een aanpak die in de stad en in de Veenkoloniën ook goed werkt is verloskunde in groepsverband, het zogenoemde centering pregnancy. Zwangere vrouwen gaan dan niet alleen in hun eentje naar de verloskundige maar hebben groepsgesprekken met andere zwangeren samen. Daarbij blijken ze elkaar ook te stimuleren in gezond gedrag, zoals het stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Een vervolg op die zwangerschapsgroepen is dat de bijeenkomsten ook na de geboorte van het kind doorgaan. Het heet dan centering parentry.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.