Gemeente dreigt met politie, maar bewoners blijven zitten

Weggaan uit hun door bevingen beschadigde boerderij? Geen haar op het hoofd van Gertjan en Sandra die er aan denkt. Politie of niet. ,,We blijven hier’’.

Het is de schrik van veel bewoners in oude huizen in het aardbevingsgebied. Te horen krijgen dat hun pand zo slecht is dat sprake is van een onveilige situatie. En dat ze dus hun spullen moeten pakken en verkassen en de woning leeg moeten achterlaten, al dan niet in afwachting van de slopershamer.

Voor Gertjan Wassink en zijn partner Sandra, die in een hoeve uit 1819 wonen net buiten Appingedam, dreigt dit scenario nu ook. ,,We zijn zo verzot op dit plekje, we willen hier absoluut niet weg. Kijk nou eens hoe mooi het hier is?’’, zegt Sandra aangeslagen.

Ten einde raad

We zitten in het zonnetje voor de schuur. Buiten grazen vijf tevreden paarden, een kat slaapt loom in de schaduw. Maar de situatie is allesbehalve vredig. Sandra en Gertjan zijn ten einde raad. Ze hebben hulp gevraagd aan Nationaal Coördinator Alders, nadat het CVW weigerde nog iets voor ze te doen.

Begin vorig jaar gaven ze hun eerste aardbevingsschade door, waarna een slepende gang volgde door het taaie en door velen verfoeide schadetraject. Na een invasie van experts kreeg het tweetal, dat tot die tijd gewoon zelf schade had gerepareerd, te horen dat de schoorstenen moesten worden vervangen en de achtergevel gestut.

Dat laatste is gebeurd, maar daar bleef het bij. Dit terwijl het tweetal veel door de NAM erkende aardbevingsschade heeft. Het CVW eiste dat het duo een akte van benoeming zou ondertekenen waarin sprake is van ‘aardbevingsschade’ en niet van ‘mijnbouwschade’. Gertjan en Sandra weigeren te tekenen. ,,Straks zeggen ze: de schade is niet veroorzaakt door de gaswinning. Wat dan? Dan draaien we er zelf voor op’’, zegt Sandra. Het zint hen evenmin dat het CVW zelf een derde expert wil aanwijzen die het schaderapport en de contra-expertise moet bekijken.

Gemeente

Eind vorig jaar begon de gemeente zich ook te bemoeien met de kwestie. In oktober meldden zich een ambtenaar en een bouwkundige. Ze waren ingeseind door het CVW over de situatie en wilden de boerderij bekijken. Ze beloofden na te vragen bij het CVW wat nu precies het veiligheidsrisico van het huis is.

Op 1 juni stond dezelfde ambtenaar weer voor de deur, met een collega èn een politieagent. Ze wilden een inspectie doen met het oog op de veiligheid. Sandra weigerde ze toe te laten.

Dat liet Appingedam niet op zich zitten. Twee weken later dreigde de gemeente per mail dat de burgemeester kan worden gevraagd een ‘machtiging tot binnentreden’ te geven. ,,Dat betekent dat wij tegen uw wil het pand met ondersteuning van de politie mogen betreden’’.

De Damsters hopen met hulp van een advocaat en Alders het tij te keren. Verkassen naar een huurwoning en dit paradijsje achterlaten is het laatste wat ze willen. ,,Het CVW moet ons huis repareren en versterken. We zullen het nooit opgeven.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.