Gemeente wil vinger aan de pols bij asielopvang

De gemeente Eemsmond gaat kijken of ze samen met het COA een meldpunt kan oprichten voor mogelijke overlast in de beoogde asielopvang in Uithuizen.

Dat beloofde burgemeester Marijke van Beek donderdagavond tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst over de plannen voor een nieuw asielzoekerscentrum. Ruim 650 inwoners van Uithuizen, Zandeweer en Doodstil hadden zich daarvoor aangemeld.

Zorgen

Veel bezoekers vrezen overlast. Omwonenden van de beoogde azc-locatie bij camping Maarlandhoeve, aan de rotonde bij de entree naar Uithuizen, klagen nu al over lawaai en vernielingen door bezoekers van het naburige sportpark, terwijl het woongenot in centrum onder druk staat door uitgaanspubliek.

De vrees is dat dit probleem nog verder toeneemt als Uithuizen er de komende vijf jaar ook nog vijfhonderd asielzoekers bij krijgt op een een bevolking van ruim vijfduizend inwoners. Te meer omdat veel bewoners weinig hoopgevende ervaringen hebben met een eerdere asielopvang in het dorp.

Afspraken

Burgemeester Van Beek neemt die zorgen zeer serieus, benadrukte zij gisteravond. Als het college in juni definitief groen licht geeft voor de plannen van het COA, moeten er goede afspraken komen voor het centrum eind dit jaar open kan.

Daarom is Van Beek onder meer in onderhandeling over extra politiecapaciteit. ,,Wij vragen van de politie dat ze de openbare orde garandeert. Daar moet ze dan wel op berekend zijn. Het kan niet zo zijn dat als je bevolking met vijfhonderd mensen toeneemt, dat geen consequenties heeft voor de menskracht.’’

Met het COA wil de burgemeester niet alleen kijken naar een meldpunt waar ook de gemeente meekijkt bij de afhandeling van klachten. Ook moeten er heldere huisregels komen voor de azc-bewoners, niet alleen voor het terrein zelf maar ook de rest van Uithuizen.

Klankbordgroep

Verder wil de gemeente een klankbordgroep met daarin ook inwoners. ,,Als na een halfjaar blijkt dat er een gevoel van onveiligheid bestaat, moeten we zaken bijsturen.’’ Zij verwacht minder hinder dan van de eerdere noodopvang in het inmiddels gesloopte Energy Village Hotel. Met eigen voorzieningen als sportvelden, een leercentrum en wifi-ontvangst zullen bewoners minder dan toen geneigd zijn uit te zwermen over het dorp.

Maar allereerst willen burgemeester en wethouders de bevolking horen. Bureau I&O Research begint de week na Koningsdag met een draagvlakonderzoek onder alle inwoners van Uithuizen, Zandeweer en Doodstil plus nog negenhonderd inwoners in de rest van de gemeente. Geen doorslaggevende ja/nee-stem, benadrukt Van Beek. Maar zij bestrijdt ook het beeld in Uithuizen dat de komst van het azc allang beklonken is. Om elke schijn van partijdigheid te voorkomen, zal de gemeente alle resultaten openbaar maken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.