Gemeentebestuurders wensen inwoners vooral digitaal een gelukkig 2021

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde wenst als de meeste van zijn Groninger collega's de burgers digitaal een goed 2021 Foto: Huisman Media

De traditionele gemeentelijke nieuwjaarsrecepties zijn vanwege de coronacrisis afgelast maar burgemeesters laten wel van zich horen.

Ze wensen hun burgers vooral op digitale wijze een gelukkig 2021.

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen is een van hen. Op 1 januari steekt hij vanaf 20.00 uur zijn nieuwjaarsboodschap per video af tijdens een livestream -event dat is opgezet door voormalig nachtburgemeester Chris Garrit. Het virtuele feest kan worden gevolgd via onder meer het stadsnieuwsblog Sikkom en de lokale omroep Oog TV. Het vervangt de nieuwjaarsreceptie in de Stad die al sinds 1974 op de agenda staat.

Kaart en videoboodschap

Westerwolde is een andere gemeente waar de nieuwjaarsreceptie een sterke traditie is. ,,Ter vervanging sturen wij na de jaarwisseling elk huishouden een kaart waarop we hen een goed nieuwjaar wensen’’, zegt woordvoerder Kasper Schomaker. Tevens spreekt burgemeester Jaap Velema een videoboodschap in.

Zo’n videoboodschap sturen ook de bestuurders van Het Hogeland, Midden-Groningen, Pekela en Oldambt de wereld in. Waarbij op die van Het Hogeland ook wordt getoond hoe ambtenaren zich inzetten voor de burgers.

De boodschappen in Oldambt en Pekela vervangen overigens niet een receptie. Die gemeenten hebben al enkele jaren geen nieuwjaarsrecepties meer voor hun burgers. Veendam heeft die ook, daar liet burgemeester Sipke Swierstra onlangs al digitaal een kerstboodschap uitgaan.

Op de agenda van Stadskanaal heeft zo’n receptie wel een vaste plek. Een woordvoerster van die gemeente kon nog niet zeggen of en zo ja, wat voor alternatief er wordt geboden.

Klokken luiden

Westerkwartier heeft geen nieuwjaarsreceptie maar ook in die gemeente laten burgemeester en wethouders van zich horen. Ze hebben kerken opgeroepen op 1 januari rond middernacht enkele minuten de klokken te luiden, als teken van verbondenheid. Ze geven daarmee gehoor aan een landelijke oproep van de ChristenUnie, CDA en SGP.

In de gloednieuwe gemeente Eemsdelta, die op 1 januari ‘begint’, is er nog geen vervanger van een nieuwjaarsreceptie. Het is de bedoeling dat het nieuw te benoemen college van burgemeester en wethouders eerst kennis gaat maken met inwoners.

Ook de receptie van de provincie Groningen gaat niet door. Een toespraak van commissaris der koning René Paas is vanaf 4 januari te zien op de provinciale website.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen