Gemeentehuis Loppersum krijgt ‘schokdempers’

Het nog maar elf jaar oude gemeentehuis van Loppersum moet worden versterkt. In 2019 wordt de fundering op ‘schokdempers’ gezet.

Dat is de uitkomst van drie jaar onderzoek en onderhandelen. Eind 2015 werd bij een inspectie van gebouwen door de hele gemeente al vastgesteld dat het gemeentehuis versterkt zou moeten worden.

Probleem zit in de fundering

Het probleem zit hem vooral in de fundering. Volgens de nieuwste bouwnormen moet die op diverse plaatsen worden gestut met dempers. Door de keus voor deze ‘base isolation’ hoeft het gemeentehuis zelf niet overhoop te worden gehaald.

De deuren blijven tijdens het versterkingswerk dan ook gewoon open voor het publiek en ook de ambtenaren hoeven niet tijdelijk te verhuizen. Ook andere technische oplossingen zijn bestudeerd, maar daarvoor moest het gemeentehuis veel ingrijpender op de schop en dus ook deels tijdelijk dicht.

Rekening is voor de NAM

Mede door het bouwkundige reken- en tekenwerk heeft de versterking uiteindelijk drie jaar op zich laten wachten na de eerste inspectie. Hoeveel de operatie kost, maakt de gemeente niet bekend. Ook omdat de rekening voor het aardbevingsbestendig maken van het gemeentehuis volledig wordt betaald door de NAM.

Loppersum ligt in het hart van het aardbevingsgebied. Door de hele gemeente zijn of moeten daardoor honderden huizen en gebouwen worden gesloopt of nog versterkt.

Monumenten

Veelal gaat het om monumentale panden, zoals hotel Spoorzicht, tegenover het gemeentehuis. Dat etablissement zou vanaf komend voorjaar een jaar dichtgaan voor een versterking. Dat plan heeft echter vertraging opgelopen na verzet van welstandsorganisaties.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.