Gemeentelijke samenwerking: niet beter en niet goedkoper

Gemeenten gaan steeds vaker samenwerkingen aan onder het mom van efficiency. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen wijst uit de gemeenten met die samenwerkingen niet goedkoper uit zijn. De voorzieningen zijn er bovendien niet beter op geworden.

Tussen 2005 tot en met 2013 zijn veel gemeenten samenwerkingsvormen aangegaan. In die periode verviervoudigden de uitgaven tot ruim 8 miljard euro per jaar.

Niet beter, niet goedkoper

Goedkoper en beter wordt het echter niet. Dat concluderen Maarten Allers en Tom de Greef van het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (COELO), een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bij kleine gemeenten nemen de uitgaven door samenwerking eerder toe dan af. Ook bij grote gemeenten is dat zo. Bij middelgrote gemeenten heeft samenwerking geen effect op de uitgaven.

Herindeling levert ook niks op

Eerder deed COELO onderzoek naar het effect van gemeentelijke herindeling. Ook dat levert geen geld op, zelfs niet voor kleine gemeenten. De omvang van gemeenten is dus minder belangrijk dan beleidsmakers vaak denken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.