Gemeenten: ‘Stopverbod rondom seksbos in Westerlee’

De gemeenten Oldambt, Pekela en Staatsbosbeheer onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om van het Emergobos weer een fraai, recreatief gebied voor iedereen te maken. Omwonenden zijn overlast van homomannen meer dan zat.

De omwonenden drongen aan op maatregelen. Het Emergobos, aangeduid als seksbos, is al tientallen jaren een populaire ontmoetingsplek voor homo’s. De laatste jaren neemt de overlast toe. Volgens omwonenden is er sprake van drugsoverlast, worden kinderen en vrouwen lastig gevallen en is er sprake van prostitutie.

Homo's willen speciale plek in Emergobos

Donderdagmorgen hebben ze hun grieven op tafel gelegd en aanbevelingen gedaan. Aan het gesprek nam onder andere ook een delegatie van stichting Platform Keelbos en vertegenwoordigers van Roze 50+ en COC afdeling Groningen Drenthe. Keelbos is een platform dat het landelijk opneemt voor homo ontmoetingsplekken. Ze heeft gisteren een klemmend beroep op burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt gedaan om in het Emergobos een speciale plek voor homo’s aan te wijzen. Een zogenaamde HOP.

Smit zegt op voorhand dat het bos zich qua ligging daarvoor niet leent. ,,Maar met elkaar gaan we zoeken naar een duurzame oplossing. Dat is nodig, want de laatste tijd overheerst de overlast. Bewoners hebben daar terecht een punt van gemaakt. Het was dan ook een emotionele, maar ook constructieve bijeenkomst waar iedereen respect voor elkaar had.”

Mogelijk stopverbod rondom ‘seksbos’

Om het bos weer voor iedereen aantrekkelijk te maken wordt gekeken of er een stopverbod rondom het gebied moet worden ingevoerd. Ook gaat Staatsbosbeheer bekijken of borden moeten worden vervangen of tekstueel aangepast en of alle toegangshekken nog in goede staat zijn. De bedoeling is ook dat de Ceresweg wordt afgesloten. Deze weg leidt naar een parkeerplaats waar mannen elkaar ontmoeten.

Volgende maand is er opnieuw een bijeenkomst, waarbij een delegatie van alle betrokkenen aanwezig zal zijn. ,,Dan hebben we ook duidelijk of de maatregelen die zijn voorgesteld juridisch haalbaar zijn”, zegt Smit. ,,Dat we de overlast moeten aanpakken staat vast. We zijn op de goede weg.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.