De N33.

Gemeenten en bedrijven geven gevecht voor verdubbeling N33 nog niet op: 'Waar een wil is, is een weg'

De N33.

Provincie Groningen moet over de brug komen met geld voor de verdubbeling van de N33, vindt wethouder Hans Ronde van de gemeente Eemsdelta.

De wethouder zit het niet zitten om bij bedrijven in de regio aan te kloppen voor een bijdrage en ook het kijken naar een goedkoper alternatief voor het tracé is geen optie. „Absoluut niet. Dit tracé ligt voor, daar wordt al jaren over gesproken en hier is iedereen mee akkoord. Dit plan lag er en het geld was er ook. Dat maakt dit hele gebeuren ook zo teleurstellend.”

„Het zou ongehoord zijn om bedrijven om een bijdrage te vragen voor deze weg”, zegt Frans Alting van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE). „De financiering was rond. De provincie moet als de wiedeweerga aan de slag om ervoor te zorgen dat de verdubbeling gewoon door kan gaan.”

Provincie redt Ring Zuid met miljoenen

Dinsdag werd bekend dat de provincie 60 van de 100 miljoen euro voor de N33 overhevelt naar de Zuidelijke Ringweg in Groningen. Dat is een probleem, want die weg moet er volgens de betrokken gemeenten écht komen. „Ik betreur dit zeer. De verbreding van de N33 is van wezenlijk belang voor het versterken van de industrie en werkgelegenheid in ons gebied”, zegt wethouder Jaap Borg van Midden-Groningen.

Ook bedrijven in het gebied geven de hoop op de snellere verbinding niet op. Ze willen met de gemeenten zo snel mogelijk met gedeputeerde Fleur Gräper om tafel. Voor 1 april moet eigenlijk driekwart van de financiering rond zijn, anders kan de minister het startsein voor de verdubbeling niet geven. „We hebben nu wel te maken met een demissionair kabinet”, zegt Alting, „maar dat was sowieso het geval geweest. Aangezien dit geen controversieel dossier is, kan de minister hier gewoon een besluit over nemen.”

Waarom moet die weg zo nodig worden verdubbeld?

De N33 is de weg tussen de Eemshaven en Zuidbroek. Het plan is om de weg tussen Delfzijl en Zuidbroek te verdubbelen en te verleggen om bereikbaarheid en veiligheid te verbeteren. Zeker nu hoognodig, vindt de regio die door energieprojecten werkgelegenheid en transport verwacht. „Als de verdubbeling er niet komt, worden we jaren achteruit geworpen”, zegt wethouder Ronde. „Er hangt echt heel veel van af voor onze haven, nu nog de enige die niet aan een vierbaansweg ligt.’’

De twee wethouders gaan ervanuit dat de provincie zelf op zoek gaat naar de nodige financiering. „Wij hebben nog geen idee waar dat geld vandaan moet komen. Maar waar een wil is, is een weg”, zegt wethouder Ronde, met een knipoog naar het rapport waarmee de zuidelijke ringweg weer op gang is gebracht.

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft aangegeven met de provincie in gesprek te gaan over de consequenties voor de projecten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu