Gemeenten in Oost-Groningen mild met taaltoets

De meeste gemeenten in Oost-Groningen gaan soepel om met de taaltoets die ze van de wet moeten opleggen aan uitkeringsgerechtigden.

Gekort

De landelijke Wet Taaleis is op 1 januari 2016 in werking getreden. Daarin staat dat mensen die een bijstandsuitkering ontvangen voortaan een taaltoets moeten doen. Daarin moet iedereen – autochtoon en allochtoon – aantonen dat zijn/haar taalniveau minimaal gelijk is aan dat van een 12-jarige. De wet is ingesteld omdat mensen die goed Nederlands kunnen spreken, lezen en schrijven meer kans maken op werk.

De wet gold in eerste instantie alleen voor uitkeringsgerechtigden die vanaf 1 januari een uitkering kregen. Sinds 1 juli moet alle klanten van de sociale dienst, ook de mensen die al jaren een uitkering ontvangen, de taaltoets doen. Wie hem niet haalt, wordt gekort op de uitkering, zo luidt de strenge regel van het ministerie.

Meeste laaggeletterden

Juist in Oost-Groningen is de taaleis geen sinecure. In de regio wonen de meeste laaggeletterden van heel Nederland, zo blijkt uit recente cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de universiteit in Maastricht. Het onderzoek is in opdracht van de Rijksoverheid uitgevoerd en werd drie maanden geleden gepresenteerd. Het percentage laaggeletterden in Bellingwolde, Pekela, Oldambt, Stadskanaal, Menterwolde, Veendam en Vlagtwedde ligt tussen de 13 en 16 procent van de bevolking. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde. Alleen enkele plaatsen in de Randstad, zoals Rotterdam en Den Haag, scoren slechter, maar dat komt door het grote aantal allochtonen. Een taaltoets kan voor veel Oostgroninger uitkeringsgerechtigden desastreus uitpakken.

,,We moeten de taaltoets wel opleggen, dat zijn we wettelijk verplicht’’, zegt Harry Wieringa, clusterdirecteur maatschappelijke zaken van de gemeente Oldambt. ,,Maar je mag altijd handelen in de geest van de wet, zoals dat heet. Laten we zeggen dat we in Oldambt niet aan de strikte kant zitten. Net als overigens de meeste andere gemeenten. We leggen geen straf op als mensen de toets niet halen. En we gaan zeker niet korten op de uitkering. We zien daarin juist een aanleiding om die mensen cursussen aan te bieden om beter te leren lezen en schrijven. Want het staat buiten kijf dat iemand die dat niet goed kan, minder kans heeft op werk. Dat kunnen we gelukkig grotendeels in huis aanbieden, zodat het voor de gemeente ook niet te duur wordt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.