Gemeenteraad De Marne onderzoekt aanbesteding jongerenwerk

De gemeenteraad van De Marne doet nader onderzoek naar de aanbesteding van het jongerenwerk in de gemeente.

De jeugd in Noord-Groningen is zeer tevreden over de jongerenwerkers van bureau Barkema en De Haan. Toch moeten die plaatsmaken voor personeel van de Tinten Welzijnsgroep.

,,Waarom zou je iets veranderen wat goed is?’’, zegt Pleun van Schijndel. ,,Wij vinden het onbegrijpelijk dat deze keuze is gemaakt.’’ Ze bood wethouder Van Gelder van De Marne dinsdag 684 handtekeningen van jongeren aan die vinden dat Barkema en De Haan moeten blijven.

Protest in de gemeente De Marne

Barkema en De Haan

Bureau Barkema en De Haan deed de afgelopen jaren het jongerenwerk in Eemsmond, Winsum en De Marne maar toen de gemeente het welzijnswerk Europees moest aanbesteden, viel het buiten de boot. Het bureau moet de acht jongerenwerkers die ze in dienst heeft waarschijnlijk ontslaan. ,,Dat is drie keer niks’’, zegt Teye Barkema. ,,Het is niet het einde van Barkema de Haan, maar we zitten wel in zwaar weer’’

Straatgroepen

Het personeel van Barkema en De Haan kan solliciteren op functies bij Tinten, maar dat heeft niemand gedaan. Tinten zet minder jongerenwerkers in en ze denken dat dat ten koste gaat van het begeleiden van straatgroepen en jongerensozen. Vrijdag zitten de werkers en Tinten weer rond te tafel.

Belangenverstrengeling

Barkema en De Haan schreven een brief op poten naar alle gemeenteraden om hun onvrede te uiten. In de brief schrijven ze dat ze vermoeden dat er sprake is van van belangenverstrengeling. ,,Dat wordt onderzocht en daar zijn we blij mee’’, zegt Teye Barkema. Meerdere fracties in de gemeenteraad willen het naadje van de kous weten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.