Gemeenteraad Groningen wil meer dan 100 schoonmakers van gemeentegebouwen in gemeentelijke dienst nemen: college vindt dat te duur

Foto: Pixabay.

Groninger raadspartijen PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP dienen woensdag tijdens de raadsvergadering van de gemeente Groningen een motie in over de schoonmakers die in de gebouwen van de gemeente werken.

Het contract met de huidige schoonmaakorganisaties loopt af. De gemeente kan een nieuwe aanbesteding uitschrijven of de meer dan 100 schoonmakers in gemeentelijke dienst nemen: de wens van de PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SP.

Dit zou beter zijn voor de schoonmakers, maar kost de gemeente meer. Dus neigen burgemeester en wethouders naar een aanbesteding: één waarin de positie van de schoonmakers wordt versterkt.

Meerderheid is voor

De raadsfracties willen de schoonmakers hoe dan ook in gemeentelijke dienst nemen. De partijen hebben een meerderheid van 25 van de 45 raadszetels en ook de PVV is voor het in dienst nemen van de schoonmakers. De kans is dus groot dat de raad besluit dat de meer dan 100 schoonmakers die in gemeentelijke panden werken ambtenaren moeten worden.

,,Het in dienst nemen van schoonmakers verbetert de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden”, aldus de indieners van de schoonmakers-motie. ,,In gemeentelijke dienst kunnen schoonmakers er in netto loon tot 2204 euro per fte op jaarbasis op vooruit gaan.”

Mocht de motie worden aangenomen, dan moet de gemeente nog wel op zoek naar het extra geld dat hier voor nodig is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen