Gemeenteraad Westerkwartier vergadert in 2019 in Zuidhorn

De raadszaal van de huidige gemeente Zuidhorn wordt per 1 januari de tijdelijke vergaderplek van de gemeenteraad Westerkwartier.

Na maandenlang gebakkelei heeft de raadsgroep, waarin raadsleden uit alle vier gemeenten vertegenwoordigd zijn, hiertoe donderdagavond besloten. In dorpshuis De Rotonde in Niekerk ging de kogel dan eindelijk door de kerk.

Over deze gevoelige kwestie werd hoofdelijk en bij handopsteking gestemd (foto). Vijftien raadsleden stemden voor Zuidhorn. Acht anderen spraken zich uit voor de kantine van werkvoorzieningschap Novatec in Tolbert als tijdelijke vergaderplaats.

Verbouw

Het tijdelijke gebruik van de raadszaal van Zuidhorn voor dit doel gaat waarschijnlijk één tot anderhalf jaar duren. Alvorens de nieuwe gemeenteraad hier zijn intrek kan nemen, moet de bestaande raadszaal voor 40.000 euro worden verbouwd. Om de raadszaal vanaf januari beschikbaar te laten zijn, moet de verbouw nog dit jaar gebeuren. Mogelijk moet de raad van Zuidhorn in de huidige samenstelling de laatste paar maanden van dit jaar daarom elders huisvesting zoeken.

Definitieve plek?

De nieuwe gemeenteraad moet begin volgend jaar een besluit nemen over de definitieve vergaderplaats. De tijdelijke ingebruikname van de vergaderzaal in Zuidhorn betekent volgens nagenoeg alle fracties niet dat dit op termijn ook de definitieve plek wordt.

menu