Gemengde gevoelens bij sluiting D.G. van der Noortbad

De zwemmers vrezen voor hun vaste uurtje. Het personeel is bezorgd over de toekomst. En een werkgroep wil het D.G. Van der Noortbad nog niet opgeven.

Het nieuws dat het D.G. van der Noortbad in Muntendam uiterlijk 1 januari echt dicht gaat, is bij de vaste groep gebruikers en het personeel hard aangekomen. Al zijn de vijf medewerkers ook wel weer blij dat het hoge woord er uit is. De sluiting hing immers al een paar jaar boven de markt. Dat was niet bevorderlijk voor het werkplezier. De gemeente heeft toegezegd de badjuffen en - meesters zo goed mogelijk te helpen om een nieuwe baan te vinden. ,,Maar ik zie nu al op tegen het moment dat ik die deur definitief zie dichtgaan’’, zegt Janine, die al 26 jaar badjuf is in het overdekte bad.

Begin deze week werd bekend dat het bad uiterlijk 1 januari komend jaar sluit. De gemeente Menterwolde - eigenaar van het bad- had gehoopt dat zwemschool De Krabbelaar, die nu al zwemles geeft in het bad, het gebouw zou willen overnemen. Toen de school besloot dat niet te doen, zag de gemeente geen andere mogelijkheid dan de sluiting aan te kondigen.

De werkgroep ‘Behoud D.G. van den Noortbad’ zegt echter nog wel een mogelijkheid te zien. Ze wil met wethouder Lian Veenstra in overleg over de oprichting van een stichting die het bad zou kunnen overnemen en exploiteren. ,,Maar schrijf nou niet in de krant dat een stichting het bad gaat redden, dat is veel te voorbarig’’, zegt Geert Ridderbos van de werkgroep. ,,De deur van het zwembad staat op een kleine kier . De wethouder heeft gezegd er niet negatief tegenover te staan en het te laten onderzoeken. Meer is het nog niet, maar het is wat.’’

De vaste ochtendzwemmers hopen er het beste van. Vier keer in de week trekken ze tussen acht en negen hun baantjes. Ook bij hoge temperaturen zoals deze week, kiezen ze liever voor het overdekte D.G. Van der Noortbad dan voor openluchtbad De Kolck in Meeden.

De meesten zijn zestigplus en hebben de tijd aan zichzelf. Juist daarom is het fijn om een vast ritme te hebben. ,,Een klein eindje fietsen, een uurtje zwemmen en bijkletsen en als ik thuis kom staat de koffie klaar”’, zegt mevrouw Vasser. ,,Als dit bad sluit, moeten we naar Veendam of Hoogezand. Dat is me te ver, dan houd ik er mee op. Dat is jammer, zwemmen is een goede manier van bewegen. Maar dan maar niet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.