Gemengde gevoelens in Opwierde bij mega-versterkingsoperatie

Vreugde en teleurstelling vechten om voorrang bij de bewoners wijk Opwierde in Appingedam na het nieuws dat hun wijk de komende jaren volledig op de schop gaat.

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders maakte donderdag bekend dat in Opwierde bijna vijfhonderd huizen moeten worden versterkt vanwege de aardbevingen. Daarbij staan veel bewoners voor de keus: versterken of slopen en nieuwbouwen?

Jaren ‘70

Dat leidt tot gemengde gevoelens in de jaren ‘70-wijk. Veel bewoners zijn opgetogen dat ze de een kans krijgen om hun ruim veertig jaar oude woning volledig te laten vernieuwen. Het merendeel van hen lijkt die optie te verkiezen boven versterking.

Bij veel rijtjeshuizen worden echter alleen de hoekpanden versterkt. Bewoners van de woningen daar tussenin zijn teleurgesteld dat er aan hun huis niks gebeurt. Zij vrezen straks achter te blijven met een onverkoopbaar huis als de wijk straks volledig is opgeknapt.

Vragen

Bovenal blijven de bewoners van Opwierde achter met een waslijst aan praktische vragen. Hoe lang wonen ze in een bouwput, wanneer is hun huis aan de beurt, waar moeten ze heen tijdens het versterkingswerk? De komende weken praten de NCG, de gemeente en wooncorporatie Marenland daarover verder met huiseigenaren en huurders.

In Dagblad van het Noorden van zaterdag een uitgebreide reportage uit Opwierde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.