Genoeg is genoeg: weggebruikers zitten vol frustraties over de nieuwe Aduarder brug

De gloednieuwe brug bij Aduard is nu ruim een halve maand in gebruik, maar echt blij worden weggebruikers er niet van. Regelmatig zijn er storingen. „Ambulance, brandweer en politie wisten zelfs niet waar ze langs moesten.”

‘Bruggenbouwers zijn mensen die verbinden? Of toch niet...’

‘Wederom storing bij nieuwe brug Aduard, gaat lekker.’

En: ‘Poh joh, je zou maar meerdere dagen moeten omfietsen...’

Het zijn slechts enkele van de opmerkingen op sociale media over de nieuwe brug bij Aduard. Men is het zat om voor de brug te moeten stilstaan als die ‘alweer’ met een storing kampt.

Geen touw aan vast te knopen

Het is inmiddels zelfs zo dat vervoersmaatschappij QBuzz onlangs besloot Aduard op de route door de provincie maar een paar keer over te slaan, ook toen er wél over de brug kon worden gereden. „Omdat er geen touw aan vast te knopen was”, mopperde QBuzz via Twitter, doelend op de frequentie van storingen waarmee de brug kampt.

Donderdag was het opnieuw raak, tweemaal zelfs.

De brug kwam niet goed terug op de oplegger te liggen, nadat zij omhoog was gegaan voor het scheepvaartverkeer. Dit probleem heeft zich de afgelopen halve maand vaker voorgedaan. Donderdag was de harde wind grotendeels de boosdoener, aldus een woordvoerder van de provincie. „We hebben het probleem dezelfde dag nog verholpen. Nu maar afkloppen en hopen dat het niet weer voorkomt.”

Raadsleden: Kritisch kijken naar de situatie

De provincie gooit het op ‘kinderziektes’, maar daarmee neemt GroenLinks Westerkwartier geen genoegen. De partij bereidt raadsvragen voor.

„Hier moet kritisch naar worden gekeken, want het is vervelend voor passanten en het leidt tot gevaarlijke situaties”, licht raadslid Henk Bakker toe. „Mensen weten bijvoorbeeld niet hoe ze moeten omrijden als de brug onbegaanbaar is. Begrijp me niet verkeerd: wij zijn blij met de nieuwe brug en rondweg, maar dit kan niet de bedoeling zijn.”

De storingen zijn niet het enige dat de partij dwarszit, zegt raadslid Annemiek KleinJan-Uneken, woonachtig in Aduard. „Het begon ermee dat de brug eind februari ineens open was en niemand er iets vanaf wist. Ambulance, brandweer en politie wisten zelfs niet waar ze langs moesten. Hoe kan dat nou? Daar is iets misgegaan in de communicatie tussen gemeente, provincie en de burger. Daarom moeten we ook daarover vragen stellen.”

Wethouder: Dit kan zo niet langer

Volgens wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi (VZ Westerkwartier), verantwoordelijk voor Infrastructuur, is de provincie als eigenaar van de brug aan zet. „Het heeft echter volop onze aandacht, want het betreft ons grondgebied en raakt onze inwoners.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.