Geofysicus: WarmteStad had geen flauw benul van wat het deed

Het officiële startmoment in juli van de aanleg van het net van WarmteStad bij Zernike.

Hoe kan het dat de initiatiefnemers van WarmteStad zich niet eerder realiseerden dat hun prestigieuze geothermieproject bij Zernike moeilijk zou worden? Door een volledig gebrek aan kennis. Dat stelt geofysicus Jilles van den Beukel.

Van den Beukel is een geofysicus die onder meer bij Shell en de NAM werkte. Tegenwoordig schrijft hij columns en een blog over de energiewereld.

Vooral de nabijheid van het Groninger gasveld zorgt volgens Van den Beukel voor moeilijkheden voor het plan van WarmteStad. „Zernike is een ongelukkige locatie voor aardwarmte. Deskundigen van IF en Q-con concludeerden in 2016 al in een rapport dat ze eigenlijk niet goed in staat zijn om een analyse te maken. Op de een of andere manier heeft WarmteStad dat niet gezien.”

Volledig gebrek aan kennis

Hoe dat kan? Door een volledig gebrek aan aardwetenschappelijke kennis binnen de organisatie van WarmteStad, oordeelt Van den Beukel.

„De technische discussies met SodM worden gevoerd door externe deskundigen die WarmteStad heeft ingehuurd. Bij een standaard aardwarmteproject kom je daarmee weg, maar bij zo’n gecompliceerde en meer risicovolle locatie als Groningen niet.”

Van den Beukel sluit zich verder aan bij de analyse van Manuel Sintubin, de hoogleraar geodynamica van de KU Leuven die woensdag op de website van DvhN stelt dat Groningen vooral geen romantisch beeld van aardwarmte moet hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Warmtestad
menu