Georgische Mariam (18) mag in Groningen blijven

De 18-jarige Mariam uit Groningen wordt niet uitgezet naar Georgië. Staatssecretaris Dijkhoff heeft besloten haar niet uit te zetten. Hij heeft gebruik gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid.

,,Ik geloofde het niet. Dit is een droom”, vertelt Mariam Korashvili.

Verblijfsvergunning

Martine Goeman van Defence for Children is blij voor Mariam: ,,De zaak van Mariam is vier keer door de rechter behandeld en in haar voordeel beslist, maar toch ging de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) steeds in hoger beroep. Het is fantastisch voor Mariam dat Dijkhoff zijn bevoegdheid heeft gebruikt en dat Mariam een verblijfsvergunning heeft gekregen. Maar er zijn honderden kinderen zoals Mariam, die al meer dan vijf jaar in Nederland zijn zonder verblijfsvergunning. Er moet een wet komen voor al deze gewortelde kinderen.”

Mariam ontvluchtte samen met haar moeder in 2009 de oorlog in haar vaderland. Ze leerde binnen drie maanden de Nederlandse taal. Ze kwam samen met haar moeder terecht in Nederland, waar ze achtereenvolgens woonden in asielzoekerscentra in Bellingwolde, Soest, Ter Apel en Delfzijl. Toen Mariam 18 werd, belandden ze in de bed-, bad- en broodvoorziening in het voormalige Formule 1-hotel in Groningen. Via een stichting vonden ze een huis in Groningen, dat ze delen met twee anderen.

‘Rechterlijke dwaling’

Mariam zit in 6 vwo op het Eemsdeltacollege in Appingedam. Ze wil rechten gaan studeren of international organisations & relations. ,,Een ding weet ik zeker: ik wil later mensen gaan helpen. Ik wil niet dat mensen in zo’n situatie als ik belanden. Dat wens ik zelfs m’n vijanden niet toe.’”

PvdA'er Esther van Dijken uit Baflo maakte zich hard voor een definitief verblijf van de 18-jarige. Mariam werd met uitzetting bedreigd omdat ze zich volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op een bepaald moment niet heeft gemeld. Hierdoor ontbrak een vinkje in haar dossier. Volgens Van Dijken was Mariam zich er niet van bewust dat ze zich toen ergens moest melden. Ze noemde het hele geval een ‘rechterlijke dwaling’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.