10 jaar cel en tbs voor Korrewegschutter Azim A. Hij schoot een willekeurige voorbijganger neer.

Azim A. in de rechtbank. Illustratie: Annet Zuurveen

Het gerechtshof heeft de 23-jarige Azim A. veroordeeld tot tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De man schoot op 15 oktober 2017 op de Korreweg een willekeurige voorbijganger neer.

Het slachtoffer, de toen 21-jarige student Sidney Ruiter, raakte zeer ernstig gewond. Hij is de rest van zijn leven afhankelijk van een rolstoel.

De straf is gelijk aan het vonnis van de rechtbank in Groningen. Het gerechtshof gaat net als het Openbaar Ministerie uit van een poging tot doodslag. A. was tegen de straf van de rechtbank in hoger beroep gegaan. Hij vindt wel dat hij een straf moet krijgen, maar hij is het niet eens met de opgelegde tbs-maatregel.

'Het was dom en achterlijk'

Tijdens de behandeling van het hoger beroep ging het niet om de vraag of A. schuldig is of niet. Hij heeft bekend. Op de vraag waarom hij schoot kwam geen duidelijk antwoord. ,,Het was dom en achterlijk.’’

De houding van Azim A. tijdens de behandeling van het hoger beroep was een heel andere dan zijn houding twee jaar geleden bij de rechtbank. Toen toonde hij zich als een bikkelharde crimineel en beriep hij zich op het zwijgrecht. Bij het hof toonde hij berouw en zei hij te beseffen dat hij iets verschrikkelijks had gedaan. Tegen het slachtoffer: ,,Sorry dat ik je leven heb verpest.’’

Het hof heeft een hogere schadevergoeding toegekend dan de rechtbank deed. De rechtbank in Groningen bepaalde dat A. bijna 400.000 aan Sidney Ruiter moest betalen. Het hof vindt een bedrag van 865.849,27 gerechtvaardigd.

menu