Ingang zittingszaal 14 , rechtbank Groningen

Gerechtshof veroordeelt echtpaar uit Kropswolde wegens witwassen tot taak- en celstraf en het betalen van 7 ton

Ingang zittingszaal 14 , rechtbank Groningen Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een man (45) en een vrouw (44) uit Kropswolde veroordeeld wegens witwassen van crimineel geld. De man kreeg in hoger beroep een hogere straf dan de rechtbank in Groningen 2018 had opgelegd. Ook moet het echtpaar flink meer geld afdragen.

Het gaat om een oude zaak met uitspraken waartegen de verdachten in 2018 in hoger beroep gingen. Dat kost de man twee maanden extra van zijn vrijheid: hij is veroordeeld tot 20 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. De vrouw kreeg een taakstraf van 240 uur en evens 6 maanden voorwaardelijk.

Gijzeling bij niet betalen

De rechtbank had de winst die ze met criminele activiteiten zouden hebben verdiend vastgesteld op 483.000 euro. Het hof stelt dat het meer is geweest: 684.000 euro. Dat moeten ze samen betalen. Doen ze dat niet, dan kan de Staat het echtpaar gijzelen gedurende maximaal 1080 dagen. Die tijd moeten ze dan doorbrengen in de gevangenis. Gijzeling is bedoeld als drukmiddel: het vervangt niet de betalingsverplichting.

Het gerechtshof acht bewezen dat het stel tussen 2008 en 2014 crimineel geld heeft witgewassen. Het geld zou zijn verdiend met hennep. De winst was door het Openbaar Ministerie becijferd op 1,1 miljoen euro.

Veel vermogen in korte tijd

De man en de vrouw kwamen in 2011 in beeld in een onderzoek naar georganiseerde hennepteelt. De man exploiteerde in het verleden een autowasstraat in Foxhol. Het was opgevallen dat de verdachten in korte tijd veel vermogen opbouwden, rondreed in dure auto’s, een prijzige woning kocht en dat ze handelden in paarden. Zij konden volgens justitie geen aannemelijke verklaring geven voor de plotselinge rijkdom.

De verklaringen die ze gaven (werk, verhuur onroerend goed, paardenhandel, leningen en schenkingen) werden afgedaan als ongeloofwaardig. Tijdens de rechtszaak in Groningen beklaagden de verdachten zich over het onderzoek door politie en justitie.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu