Gerrit Jan Brunink (1913-1983): postbode en ‘local hero’ van Oude Pekela

Gerrit Jan Brunink, postbode, freelance journalist, schrijver, raadslid en ereburger van de gemeente was wereldberoemd in Oude Pekela. Foto: Persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: onvervalst Pekel.

Hoeveel onvervalst Oude Pekela kun je, begin jaren zeventig, vangen in één enkel beeld? De dorpspostbode staat naast zijn fiets op een modderig pad bij de vervuilde Cereswijk. Aan de andere kant van het kanaal strokartonfabriek Ceres-Sparreboom.

Dorpskarakteristieken in zwartwit. Iedereen kent de dorpspostbode en de dorpspostbode kent vrijwel iedereen. Wie heeft geen associaties en herinneringen bij een klassieke PTT brievenbesteller?

Toch is het maar net waar en wanneer je bent opgegroeid. De één denkt direct aan cultheld postbode Siemen uit de jeugdserie Zaai (‘Maar ik heb geen tijd. Ik moet wárken, daarom!’). Een ander herinnert zich wellicht een man als Gerrit Brunink uit Oude Pekela. Voor postbode Siemen zie Wikipedia. ‘Onze’ postbode vind je terug op Wikipekela.

Gerrit Jan Brunink (1913-1983). Postbode, freelance journalist, schrijver, raadslid en ereburger van de gemeente Oude Pekela “wegens zijn talloze verdiensten voor de Pekelder gemeenschap”. Hier staat een ‘local hero’. Wereldberoemd in Oude Pekela. Wat zou de aanleiding zijn geweest dat deze foto van Brunink werd genomen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen