Gesprekken over schadeprotocol aardbevingsgebied vastgelopen

De onderhandelingen over het nieuwe schadeprotocol voor het aardbevingsgebied zitten in een impasse. Dat zegt secretaris Susan Top van het Groninger Gasberaad.

Op 31 maart trok de NAM zich terug uit de afhandeling van bevingsschade in Groningen. Nationaal Coördinator Alders kondigde aan dat er een nieuw schadeprotocol zou komen.

De gesprekken daarvoor verlopen uiterst moeizaam. Volgens Top is er geen enkele beweging bij het Rijk en de NAM, die de schade moet betalen. ,,We praten en we praten, maar we komen niet verder. Ik weet niet wat wij nog moeten toevoegen, alles ligt op tafel. Er moet iets gebeuren.’’

Positie van de staat

Knelpunten zijn de positie van de staat, die volgens de maatschappelijke partijen in Groningen verantwoordelijk moet worden voor de afhandeling van de schade en het gebruik van de omstreden ‘effectgebieden’ door de NAM. Het gasbedrijf bepaalt daarbij na een beving in welk gebied schade mogelijk is.

Ook is er geen overeenstemming over het zogeheten bewijsvermoeden, dat wordt gehanteerd door de arbiters voor aardbevingsschade. Daarbij geldt dat de NAM moet bewijzen dat schade aan huizen niet is veroorzaakt door bevingen. Lukt dat niet, dan moet het bedrijf de schade vergoeden.

Bal ligt in Den Haag

,,De bal ligt nu in Den Haag. Als er niets gebeurt aan de formatietafel, dan is alle moeite hier in Groningen voor niets geweest’’, zegt Top.

Onlangs bekritiseerden de arbiters en een groep juristen onder leiding van Alfred Hammerstein het voorlopige schadeprotocol. Gedupeerden zouden er weinig mee opschieten. Bovendien zou de NAM nog altijd veel invloed hebben op de afhandeling van schade. In Groningen zijn meer dan 81.000 schadeclaims ingediend. De meeste zijn afgehandeld, maar enkele honderden complexe schades zijn nog steeds niet opgelost.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.