Getuigen gezocht in zaak van hond Sjakie

Klaas Kruzenga (74) uit Groningen heeft aangifte gedaan van de dood van zijn hond Sjakie. De politie heeft de zaak in onderzoek en zoekt getuigen.

De aangifte valt onder ‘vernieling van overige objecten’, in dit geval vernieling van een hondje met de dood als gevolg.

Pitbull

Kruzenga uit Beijum liet zijn hondje vorige week donderdag uit in het Kardingerbos, in het losloopgebied. Zoals zo vaak streek Kruzenga neer op een bankje, terwijl Sjakie z’n gang ging, eeuwig op zoek naar een goeie stok.

Die vond hij bij twee andere honden. Een pitbull en een kleiner exemplaar, die daar liepen in het bijzijn van hun baasjes. Tussen de pitbull en Sjakie ontstond een gevecht waarbij Sjakie het onderspit delfde. De pitbull liet hem niet meer los.

Gewond

Kruzenga en beide andere hondeneigenaren snelden naar de vechtersbazen om ze uit elkaar te halen. Sjakie bleek erg gewond, Kruzenga wilde direct met hem naar de dierenarts en vroeg de andere hondeneigenaren naar hun adres, uit verzekeringsoogpunt. Dat was tegen het zere been van beide heren.

Kruzenga haastte zich naar de dierenarts waar een operatie volgde die tachtig hechtingen besloeg en 750 euro kostte. Na het weekend ging Kruzenga opnieuw naar de dierenarts en was er een operatie nodig van 1000 euro, waarvan niet zeker was of Sjakie hem zou overleven. Kruzenga besloot zijn hondje in te laten slapen.

Zijn kleindochter deed een oproep op Facebook, omdat ze hoopt de hondeneigenaren te vinden. De politie hoopt getuigen te spreken.

Aansprakelijk

Stel dat de eigenaar van de pitbull wordt gevonden, wat dan? Advocaat Dianne Abeln van AbelnPasma Advocaten weet er meer van. ,,De eigenaar van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade. Weglopen is een onrechtmatige en onbetamelijke daad, te vergelijken met doorrijden nadat je een verkeersongeval veroorzaakt.’’ Ze spreekt van dubbel leed voor de heer Kruzenga die kampt met smart en materiële schade. ,,Getuigen zijn nu van belang. Zij kunnen iets gezien hebben en wellicht weten zij wie de wegloper is of waar hij woont.’’

Kruzenga heeft Sjakie laten cremeren. ,,Een lievere hond dan Sjakie was er niet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.