'Gevangenisbewaker Veenhuizen schuldig aan dood'

Nabestaanden van de vorig jaar in de gevangenis overleden Dikkie Siegers stappen naar de rechter. Ze eisen alsnog dat de bewaarder die Siegers methadon gaf in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen vervolgd wordt.

Volgens advocaat Maartje Schaap zijn er in de afwikkeling van de zaak grove fouten gemaakt. Ze heeft het politiedossier in handen dat volgens haar een nieuw licht op de zaak werpt.

Dochter Samantha Weijer begint met Schaap een artikel 12-procedure. Ze maakt daarmee bezwaar tegen het niet vervolgen van de bewaarder.

Verkeerde medicatie

De Groninger Dikkie Siegers overleed op 49-jarige leeftijd. Hij kreeg per ongeluk methadon toegediend: een middel dat bestemd is voor heroïneverslaafden. Siegers was dat niet. Het middel was bedoeld voor een andere gedetineerde. Siegers weet niet beter dan dat hij zijn eigen medicijn inneemt, en belandt met ernstige klachten in het ziekenhuis. Korte tijd later wordt hij daar ontslagen en gaat hij terug naar de gevangenis. Hij overlijdt daar zo’n 36 uur na inname van het middel.

De gevangenisbewaarder wordt na het voorval als verdachte aangemerkt. Advocaat Maartje Schaap: ,,In een brief heeft justitie destijds laten weten dat er onderzoek is gedaan. Maar de stukken wilden ze ons niet geven.’’

Ander beeld

Schaap is daarop de artikel 12-procedure gestart. ,,Twee maanden geleden kreeg ik alsnog het politiedossier in handen. Daaruit komt een heel ander beeld naar voren dan wat destijds is geschetst. De methadon zou volgens de brief van justitie niet de doodsoorzaak zijn, maar in het schouwrapport staat letterlijk dat niet kan worden uitgesloten dat dat het geval is.’’ Volgens de dochter is de nalatigheid van de bewaarder oorzaak van de dood van haar vader. Volgens advocaat Schaaop zijn er ook verklaringen van de bewaarder die erop wijzen dat er fouten gemaakt zijn.

Siegers werd na het ongeluk opgenomen in het ziekenhuis. Ook in dat traject zijn er volgens Schaap fouten gemaakt. Zo duurde het te lang voor hij behandeld werd. Een kwalijke zaak, vindt de advocaat. ,,In detentie ben je overgeleverd aan de overheid. Dan is zorgvuldigheid heel belangrijk en dat is hier niet gebeurd. Ik maak er een groot punt van. Ook omdat het vaker is misgegaan in Norgerhaven.’’

De zitting rondom de zaak wordt pas in oktober gehouden. Aanvankelijk was die eerder gepland, maar omdat Schaap een uitvoerig pleidooi heeft en er maar weinig tijd was ingepland, is de zaak uitgesteld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.